IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика с най-слаб ръст от 26 години

Слабата външна търговия, високите задължения, както и опасността от търговски спорове със САЩ са сред най-големите рискове за конюнктурата на страната

10:04 | 20.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

През четвъртото тримесечие на изминалата година китайската икономика е нараснала с 6,8 на сто, обяви базираният в Пекин статистически институт. За цялата 2016 г. растежът е от 6,7 на сто. Въпреки че икономиката отчита най-бавния растеж от 1990 г., икономистите оценяват сегашните данни като знак за стабилизиране на втората по големина в света икономика, предава AFP.

Въпреки това експерти отново предупреждават, че сегашният икономически модел не е устойчив. Китайският ръст все още е силно зависим от мерките за стимулиране на правителството, заяви в свой доклад от понеделник Международният валутен фонд (МВФ). 

Икономиката е заплашена от „силно охлаждане“, ако кредитите продължават да растат бързо, а правителството не предприеме решителни мерки срещу високите дългове на предприятията, смятат от МВФ.

„Над икономиката има натиск и проблеми както отвън, така и отвътре“, казва икономическият професор от Пекин Хуан Уеипин. Слабата външна търговия, високите задължения, както и опасността от търговски спорове със САЩ и протекционизмът на новия американски президент Доналд Тръмп са сред най-сериозните рискове за втората по големина световна икономика за тази година.

Мнението му се подкрепя и от колегата му Дзен Чау от Народния университет в Пекин. „Не мисля, че вратите към пазара в САЩ ще останат отворени, когато Тръмп стане президент. Добрите времена отминаха“.

След минимален ръст през ноември китайският износ отново отчете силен спад през декември. За цялата година износът, пресметнат в долари, спада със 7,7 на сто на годишна база, докато вносът се понижава с 5,5 на сто.

Пекин е напът да промени икономическия модел на страната. Вместо евтин производител за останалата част на света, страната иска да насърчи местните компании да станат по-иновативни и да засили вътрешното търсене. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още