Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайската икономика с най-слаб ръст от 26 години

Слабата външна търговия, високите задължения, както и опасността от търговски спорове със САЩ са сред най-големите рискове за конюнктурата на страната

Китайската икономика с най-слаб ръст от 26 години

Снимка: Ройтерс

През четвъртото тримесечие на изминалата година китайската икономика е нараснала с 6,8 на сто, обяви базираният в Пекин статистически институт. За цялата 2016 г. растежът е от 6,7 на сто. Въпреки че икономиката отчита най-бавния растеж от 1990 г., икономистите оценяват сегашните данни като знак за стабилизиране на втората по големина в света икономика, предава AFP.

Въпреки това експерти отново предупреждават, че сегашният икономически модел не е устойчив. Китайският ръст все още е силно зависим от мерките за стимулиране на правителството, заяви в свой доклад от понеделник Международният валутен фонд (МВФ). 

Още по темата

Икономиката е заплашена от „силно охлаждане“, ако кредитите продължават да растат бързо, а правителството не предприеме решителни мерки срещу високите дългове на предприятията, смятат от МВФ.

„Над икономиката има натиск и проблеми както отвън, така и отвътре“, казва икономическият професор от Пекин Хуан Уеипин. Слабата външна търговия, високите задължения, както и опасността от търговски спорове със САЩ и протекционизмът на новия американски президент Доналд Тръмп са сред най-сериозните рискове за втората по големина световна икономика за тази година.

Мнението му се подкрепя и от колегата му Дзен Чау от Народния университет в Пекин. „Не мисля, че вратите към пазара в САЩ ще останат отворени, когато Тръмп стане президент. Добрите времена отминаха“.

След минимален ръст през ноември китайският износ отново отчете силен спад през декември. За цялата година износът, пресметнат в долари, спада със 7,7 на сто на годишна база, докато вносът се понижава с 5,5 на сто.

Пекин е напът да промени икономическия модел на страната. Вместо евтин производител за останалата част на света, страната иска да насърчи местните компании да станат по-иновативни и да засили вътрешното търсене. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Панета: ЕЦБ не трябва да отлага ускоряването на инфлацията