IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика се охлажда

Някои инвестиции падат на почти 20-годишно дъно

09:44 | 14.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Бизнес активността в Китай се разширява с по-бавни темпове през юли, показват поредица икономически данни. Някои инвестиции са спаднали до нива, които не са наблюдавани от почти две десетилетия. Поднебесната империя е изправена пред насрещен вятър в лицето на търговския спор със САЩ, коментира DPA.

Националното статистическо бюро на Пекин съобщи, че инвестициите в градска среда  са се увеличили с 5,5% през първите седем месеца на годината. Това е най-бавният растеж от края на 1999 г. През първите шест месеца растежът бе 6%. Анализаторите очакваха такава стойност и за седемте месеца.

Инфраструктурните инвестиции на Китай нараснаха с 5,7% спрямо година по-рано през първите седем месеца, в сравнение със 7,3% ръст за периода януари-юни, според официални данни. Китайските лидери обещаха в края на юли, че ще направят фискалната политика по-проактивна, за да подкрепят забавящата се икономика в условията на засилване на търговските търкания със САЩ.

През юли потреблението на Китай също загуби инерция, като ръстът на продажбите на дребно се забави до 8,8%. И тук през юни бе наблюдаван по-висок ръст - от 9%. На месечна база продажбите на дребно са се повишили с 0,67% през юли, след като през юни повишението бе с 0,74% в сравнение с предходния месец.

Продажбите на дребно на автомобили спадат за трети пореден месец през юли, докато продажбите на домакински уреди са се увеличили едва с 0,6% спрямо година по-рано.

Говорителката на статистическия институт Лиу Айхуа заяви, че потреблението на Китай все още има потенциала да поддържа бърз растеж, тъй като ръстът на доходите на домакинствата надвишава ръста на БВП в Китай. Тя добави, че правителството все още следва да наблюдава въздействието от търговския конфликт между САЩ и Китай, а юанът може да поддържа стабилността си в по-дългосрочен план въпреки скорошната си слабост, предава Wall Street Journal.

Индустриалното производство е нараснало с 6% през юли. Плюсът беше със същия темп като през предходния месец. Анализаторите обаче очакваха по-висока стойност - от 6,4%. Спрямо предходния месец индустриалното производство се повиши с 0,48%, през юни увеличението на месечна база бе по-скромно – с 0,36%. Безработицата в градската среда възлиза на 5,1% през юли спрямо 4,8% през юни.

Светлият лъч представляват единствено продажбите на домове. Стойността на продадените жилища се е увеличила с 16,2% през първите седем месеца. За първите шест месеца плюсът достигна „едва“ 14,8%. Броят на започналите жилища се е увеличил с 14,4% през първите седем месеца, докато за първата половина на годината увеличението бе с 11,8%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още