IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика се препъва леко

През първото тримесечие БВП расте с 1,1 на сто спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г.

11:07 | 18.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската икономика расте значително по-бавно в началото на годината и на тримесечна база. Брутният вътрешен продукт е нараснал от януари до март само с 1,1% в сравнение с предходното тримесечие, обяви статистическата служба в Пекин в понеделник, цитирана от Ройтерс.

В петък, при публикуването на редовните данни за икономиката, властите не предоставиха данни за измененията на тримесечна база. Това е най-ниската стойност, откакто се събират подобни данни - от 2010 г. 

Икономистите очакваха нарастване от 1,5%, след като тази стойност бе достигната през предходното тримесечие. Статистическият орган също така коригира темповете на растеж за три от четирите тримесечия на 2015 г.


source: tradingeconomics.com

За първото тримесечие на 2015 г. тримесечният ръст бе ревизиран от 1,3 до 1,4 на сто. За второто бе понижен от 1,9% до 1,8 на сто, докато за четвърто тримесечие също бе понижен от 1,6 до 1,5 на сто. Растежът за третото тримесечие остава непроменен.

По-бавният от очакваното темп на тримесечен растеж идва на фона на други признаци за стабилизиране на китайската икономика през първото тримесечие, включително положителни изненади от сферата на търговията, инфлацията, кредитирането и производствената активност.

„Темпът на растеж от 1,1% ясно илюстрира, че китайската икономика е изправена пред натиск", пише Джоу Hao, старши икономист в Commerzbank, в своя бележка в понеделник.

„Ако изчислим сезонно изгладения ръст на БВП въз основа на данни на тримесечна база, ще открием голяма празнина (0,4 процентни пункта) между водещия ръст на БВП (несезонно изгладен) и сезонно изгладения ръст на БВП. Като икономисти ние винаги предпочитаме сезонно изгладените данни на тримесечна база, които по-добре показват базовата инерция на растежа", добавя той.

За 2016 г. комунистическото правителство в Пекин се стреми към ръст на брутния вътрешен продукт в диапазона между 6,5 и 7%. През 22015 г. икономиката нарасна с едва 6,9 на сто – най-бавния темп от четвърт век. Властите планират да насърчат конюнктурата с държавни инвестиции, данъчна реформа и по-хлабава парична политика.

През първото тримесечие на 2016 г. бе отчетен ръст от 6,7 на сто на годишна база.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още