IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската икономика успя да избегне рецесията през второто тримесечие

Ръстът за периода обаче остава най-малкият откакто се води статистика

11:41 | 16.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската икономика е записала ръст от 3,2% на годишна основа през второто тримесечие на 2020 г. Това е значително възстановяване спрямо свиването от 6,8% през предходния период, когато бе и първото свиване откакто се води статистика (1992 г.), съобщава tradingeconomics.com

По този начин Китай се размина с рецесията, която по дефиниция е две поредни тримесечия на свиване на икономиката.

Стойностите за периода от април до юни успяха да надскочат очакванията на пазара за ръст от 2,5%. Въпреки това последното четене остава най-ниският ръст в историята, което подчертава нуждата от повече подкрепа от Пекин за ускоряване на възстановяването.

По отношение на първата половина на годината се отчита свиване с 1,6% спрямо същия период на 2019 г.

По-рано днес стана ясно също, че китайското индустриално производство отбелязва ръст от 4,8% през юни на годишна основа. Това е трети пореден месец на увеличение – успокоение за икономиката на страната, която се опитва да се стабилизира след шока на коронавирусната пандемия.

Анализатори, допитани от Ройтерс, очакваха подобен ръст от 4,7% на годишна основа, след като през май и април беше отчетено повишение от съответно 4,4% и 3,9%.

Продажбите на дребно намаляват с 1,8% на годишна основа – доста под очакванията за ръст от 0,3%. През май спадът бе от 2,8%.

Инвестициите намаляват с 3,1% за първата половина на годината спрямо същия период на предходната. Прогнозата бе за понижение от 3,3%.

Възстановяването на икономиката през второто тримесечие се дължи на „кредитните стимули, както личи от големите инфраструктурни и имотни инвестиции, докато възстановяването при търговията на дребно и частните инвестиции продължава да изостава“, посочва Мишел Лам, икономист на Societe Generale в Хонконг, пред Bloomberg. Според нея за момента няма да има нови облекчения на паричната политика, тъй като Пекин ще иска да запази арсенала си.

Днешните данни показват, че възстановяването до голяма степен остава водено от индустрията, а потребителските разходи са по-слаби от очакваното. Поредица от спасителни мерки бяха приложени от началото на пандемията, включително данъчни облекчения, по-евтини заеми и увеличаване на фискалните разходи.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:15 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
alligator_29
преди 3 години
Не може да се вярва на китайската статистика, понеже отразява политическите цели, а не реалното положение. Последните няколко десетилетия китайската икономическа статистика се завишава 300-400% на година в положителната посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още