IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската индустрия бележи най-бавен ръст от 2 години насам

Поръчките за износ спадат, но най-голямо влияние оказва охлаждането на вътрешното търсене

10:27 | 31.10.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Ройтерс</p>

Снимка: Ройтерс

Производствената активност в Китай спадна до двегодишно дъно, след като вътрешното търсене отслабва. Това става ясно от официалните данни, представени в сряда. Новите данни увеличават натиска над Пекин за поддържане на икономическия растеж на фона на търговската война с Вашингтон, коментира Associated Press.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) на Националното статистическо бюро спадна до 50,2 пункта от 50,8 пункта по 100-точкова скала, при която данни над 50 показват увеличение на активността.

Поръчките за износ спадат, но най-голямо влияние оказва охлаждането на вътрешното търсене. Продажбите на автомобили и недвижими имоти се понижават, след като Пекин затегна контрола върху кредитирането през миналата година, за да потисне бума на дълга.

„Краткосрочният икономически натиск е относително голям“, казва икономистът Джан Ликун в изявление, публикувано заедно с данните.

Пекин трябва да намали данъците, да облекчи преструктурирането на заемите и да предприеме други стъпки, за да "повиши доверието в частния сектор", твърдят икономисти от Citigroup в доклад.

Китайският износ за САЩ е неочаквано устойчив, откакто първата фаза на наказателни мита на американския президент Доналд Тръм влезе в сила през юли. Част от това се дължи на факта, че износителите побързаха да изпълнят поръчките си преди увеличението на митата. Но производителите на стоки с по-висока добавена стойност, като фабрично и медицинско оборудване, изразяват увереност, че могат да запазят своя пазарен дял в САЩ дори при по-високи цени.

„По-слабото външно търсене не изглежда основен виновник за данните", пояснява Джулиан Ивънс-Причард от Capital Economics в доклад.

Месечната мярка за нови поръчки се понижава с 1,2 пункта до 50,8 пункта. Индексът за нови поръчки за износ спада с 1,1 пункта до 46,9 пункта.

Докладът не дава подробности за търсенето на китайски стоки от САЩ, но износът към Съединените щати се е увеличавал поне с 13% спрямо година по-рано всеки месец след първото увеличение на митата на Тръмп.

Въздействието на митата „би могло да стане по-съществено", ако компаниите започнат да изместват веригите за доставки извън Китай, за да избегнат по-високи мита в САЩ, казват икономистите на Citigroup. Икономиката на Китай, оценявана на 12 трлн. долара, се охлажда, докато комунистическите лидери се опитват да я насочат към по-устойчив растеж, основаващ се на вътрешното потребление вместо на износа и инвестициите.

Икономическият растеж през трите месеца, завършващи през септември, се забави до 6,5% спрямо ръста от 6,7 на сто от предходното тримесечие. Това е най-бавният темп от началото на 2009 г. по време на световната финансова криза.

Относителната сила на китайската икономика позволи на правителството на президента Си Дзинпин да отхвърли натиска за промени в инициативи като "Made in China 2025", които изискват създаването на шампиони в роботиката и други технологии.

Вашингтон, Европа и други търговски партньори твърдят, че тези планове нарушават задълженията на Пекин за отваряне на пазара.

Международният валутен фонд и други организации очакват икономическият растеж през тази година да спадне до около 6,5% от 6,8% през 2017 г.

Пекин засили контрола върху кредитирането през миналата година, за да ограничи нарастващия дълг. Но понижението беше неочаквано рязко, което накара управляващата партия да промени курса и да вкара повече пари в икономиката, като облекчи контрола върху заемите и увеличи държавните разходи за публични дейности.

Тази подкрепа „все още не е компенсирала напълно по-широкия натиск надолу", казва Ивънс-Причард. Той смята, че Пекин ще трябва да облекчи контрола върху кредитите и да увеличи разходите, за да подпомогне растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още