Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайската индустрия с по-висок ръст от очакванията

Разочарование обаче идва от продажбите на дребно, чийто ръст се забавя през януари и февруари

Китайската индустрия с по-висок ръст от очакванията

Снимка: Getty Images News

Смесени сигнали за икономическия растеж на Китай: докато индустриалното производство и инвестициите са с по-високи ръстове от очакваното в началото на годината, продажбите на дребно разочароват. Както съобщава Службата по статистика в Пекин във вторник, производството в промишлените предприятия засилва темпото си в началото на годината.

През януари и февруари то расте с 6,3% в сравнение със същия период на миналата година. През последните седем месеца промишленото производство нарастваше с по 6 на сто. Положителна тенденция има и при инвестициите. През първите два месеца на годината те се повишават с 8,9%.

Разочарование обаче идва от продажбите на дребно, чийто ръст се забавя през януари и февруари до 9,5 на сто – най-ниската стойност от четири години насам. Експертите отдават това на по-слабите продажби на автомобили, които са с леко понижение заради намалените данъчни субсидии. Заради китайските новогодишни празници властите в страната публикуват винаги данни за два месеца в началото на годината. 

Още по темата

За тази година правителството планира ръст от „около 6,5 на сто“. Тази намалена цел за втората по големина икономика на света бе заложена в годишния доклад на министър-председателя Ли Къцян, който се очаква да държи реч в края на годишната среща на Народния конгрес в Пекин в сряда. Това е най-бавният растеж от 1990 г.  - кризисната година след кървавото потушаване на движението за демокрация през 1989 г. По това време срещу Китай бяха наложени широкообхватни санкции.

За миналата година целта беше „6,5 до 7 на сто", а бе постигнат ръст от 6,7 на сто. Въпреки това експерти предупреждават, че икономиката расте главно заради увеличаването на кредитирането, което води до повишаване на дълга. Докато през 2005 г. един юан на заем създаваше икономическо производство за един юан, днес стойността на производството е само 0,4 юана, показва проучване на Европейската търговска камара отпреди седмица.

Но премиерът възнамерява да продължи "проактивната" фискална политика. Както е видно от новия бюджет, който ще трябва да се приеме от 2900 делегати в Голямата зала на народа, бюджетният дефицит се очаква да се увеличи спрямо предходната година с 200 млрд. юана до 2,38 трилиона юана (около 324 млрд. евро). Той ще продължи да възлиза на 3% от икономическия продукт, което по принцип се счита за критичен праг. Очаква се разходите да нараснат с 6,5% - с половин процентен пункт по-малко от миналата година. Очакванията за приходите са те да нараснат с 5%.

Още по темата вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

гледано: 999   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Конфликтът около Нагорни Карабах спря възхода на лирата