Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайската индустрия събира плодовете от ръста в производството и цените

Възстановяването се дължи отчасти на ускореното производство и продажби, но все още е изправено пред редица рискове

Китайската индустрия събира плодовете от ръста в производството и цените

Снимка: Bloomberg

Печалбите на компаниите от китайската индустрия нараснаха през март, подкрепени от възстановяващата се икономика и покачващите се производствени цени, които през март поскъпнаха с най-високия темп от юли 2018 г., съобщи Bloomberg.

Промишлените печалби са се повишили с 92,3% през март в сравнение с преди година, съобщи Националното статистическо бюро, след драматичното увеличение от 179% през първите два месеца на годината, но все пак изпреварвайки ръста с 20,1% през декември.

Статистическото бюро обяви, че възстановяването се дължи отчасти на ускореното производство и продажби, но предупреди за редица рискове, помрачаващи перспективите.

„Все още има по-голяма несигурност в глобалната епидемиологична ситуация, а възстановяването между индустриите все още е неравномерно“, заяви Джу Хонг, икономист от бюрото. Нарастващите цени на суровините също увеличават разходите за бизнеса, каза тя.

Още по темата

Ръстът на индустриалната печалба вероятно ще се забави през следващите месеци, „тъй като обстановката става по-предизвикателна и продукцията започва да достига своя връх.

„Дори и при забавяне, ръстът на печалбата трябва да остане силен през следващите месеци - вероятно ще бъде двуцифрен. Това трябва да продължи да поддържа капацитета на индустриалния сектор да задържа работници и да инвестира, което помага за по-широкото възстановяване“, коментира китайският икономист Ерик Жу.

Икономиката отчете рекорден ръст през първото тримесечие с признаци на по-балансирано възстановяване. Ръстът в промишленото производство остана стабилен през март, докато цените на производителите се покачиха с най-бързия темп от юли 2018 г., което предвещаваше добра печалба, тъй като компаниите начисляват по-високи цени за своите стоки.

През първото тримесечие индустриалната печалба е нараснала със 137% в сравнение с преди година. Държавните фирми надминаха по резултати частните компании с ръст на печалбата съответно от 199% и 91,9%. Автомобилните производители бяха големите победители, като печалбите им се увеличиха с 843%, както и преработвателите на черни метали, чиито печалби нараснаха със 780%.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Свободните работни места в САЩ достигнаха рекордните 8,12 млн.