IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската инфлация достига най-високата стойност от 2014 г. насам

Потребителските цени в Поднебесната империя се увеличават с 2,5 на сто през януари

10:03 | 14.02.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

В началото на годината инфлацията в Китай се повишава до най-високото си ниво от почти три години насам. През януари потребителските цени скачат изненадващо силно с 2,5% спрямо януари 2016 г., показват данните на статистическия институт в Пекин, цитирани от Ройтерс. Това е най-силното нарастване от май 2014 г. Преди всичко по-високите цени на хранителните стоки и билети за пътувания с влакове и автобуси, както и на самолетните билети в навечерието на Китайската нова година са допринесли за нарастването.

Така през януари се отчита ускоряване на ръста, след като през декември цените за пътувания, храна и облекло вече се покачиха с 2,1 на сто.

Цените на производител пък се изстреляха през първия месец на годината с 6,9% - най-висок ръст от август 2011 г. насам. Причината са преди всичко по-високите цени на петрола, газта и суровините, но също и ниската сравнима база отпреди година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 13:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още