IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка инжектира 7,9 млрд. долара в банковата система

Финансирането е с матуритет от една година при лихвен процент от 2,95%

10:08 | 24.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg</p>

Снимка: Bloomberg

Централната банка на Китай инжектира 56,1 млрд. юана (7,9 млрд. долара) в банковата система чрез механизма за средносрочно кредитиране (TMLF), точно когато наближава падежа на дълг в размер на 267,4 милиарда юана. Сега предоставеното финансиране е с матуритет от една година при лихвен процент от 2,95%. За сравнение: последната операция през януари предоставяше заеми при лихва от 3,15%, припомня Bloomberg.

Банката не предлага  краткосрочно финансиране чрез операции на открития пазар за 17-и пореден ден, се казва в изявление. Доходността по 10-годишните държавни облигации намалява до 2,46%, отчитайки най-ниското си ниво от 2002 г.

Наборът от мерки, предприети през последните месеци, поддържа ликвидността в достатъчна степен в подкрепа на отслабената икономика на Китай. Намаляването на основните лихвени проценти по средносрочните заеми в петък бе част от широкообхватния отговор на централните банкери за подкрепа на икономиката и укрепване на доверието на инвеститорите. Очаква се блокадата срещу разпространението на коронавируса да причини най-бавния годишен икономически растеж на страната от 70-те години насам. к к

„Размерът на предлагането се е свил доста“, казва Беки Лу, стратег в Standard Chartered Bank Ltd. „Това предполага, че механизмът на средносрочното кредитиране вече не е много привлекателен за банките, предвид наличието на алтернативни канали за финансиране, включително каналите за рефинансиране и ресконтиране“, добави тя.

Създаденият пред 2019 г. механизъм за средносрочно кредитиране се използва от централната банка за насочване на ликвидност към определени части от икономиката, като същевременно се избягва наплив на средства на междубанковите пазари. Този начин на мислене обаче се промени драстично след избухването на вируса, тъй като вече се изисква много по-широко парично облекчаване.

„Инструментите на Китайската народна банка за рефинансиране и ресконтиране са по-привлекателни за много от малките банки сега, тъй като предлагат финансиране на по-ниски нива, отколкото механизмът за средносрочно кредитиране“, заяви Син Джаопенг, икономист от ANZ Bank China Co.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още