IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка понижи курса на юана до нов 11-годишен минимум

През август юанът изпрати най-големия си месечен спад от повече от 25 години

12:20 | 02.09.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайската народна банка понижи в понеделник курса на националната валута с 4 базисни пункта до 7,0883 юана за долар, предаде БТА. Според статистиката на регулатора това е най-ниската му стойност от 13 март 2008 година.

Министерство на финансите на САЩ причисли Китай към валутните манипулатори и призова Пекин към прозрачност по този въпрос. Централната банка на Китай заяви, че решението на Вашингтон е необосновано и и ще се отрази отрицателно на възстановяването на глобалната икономика и световната финансова система.

За цялата 2015 година юанът поевтиня спрямо долара с 6 процента, а през 2016 година - с 6,7 процента, актуализирайки няколко минимални стойности за осем и половина години. За цялата 2017 година юанът се укрепи към американската валута с 6,2 процента, а през 2018 година се понижи с 5,1 процента.

През август юанът изпрати най-големия си месечен спад от повече от 25 години. През август китайската валута се е обезценила с 3,7 процента спрямо щатския долар - най-слабият месец след реформата на китайската валута от 1994 г. За Китай това развитие е възможност, но същевременно и риск, пише германският Handelsblatt.

Дълго време стойността от седем юана за долар беше основна психологическа граница. Но тъй като този праг беше надминат в началото на месеца за първи път след единадесет години, подходът се промени. Междувременно извънредното състояние стана новата нормалност: юанът отслабва леко, но стабилно спрямо американската валута.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още