IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка понижи основната си лихва за втори път тази година

фискалните приходи на Китай са се сринали с 26,1% през март

10:57 | 20.04.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китайската народна банка понижи, както се очакваше, основната си лихва, за да намали кредитните разходи на компаниите и да подкрепи засегнатата от коронавируса икономика след свиването й за първи път от три десетилетия, предава Ройтерс.

Банката намали основната си лихва по едногодишните заеми с 20 базисни пункта до 3,85% спрямо 4,05% до момента, а лихвата по петгодишните заеми беше понижена с 10 базисни пункта до 4,65% спрямо 4,75% до момента.

Това е второто понижение на референтната кредитна лихва тази година и поредното намаление на някои от основните лихвени проценти в Китай. Повечето нови и неиздължени заеми се основават на основната едногодишна лихвена ставка, докато петгодишната ставка влияе върху ценообразуването на отпусканите жилищни кредити.

Китайската икономика се сви с 6,8% на годишна основа през първото тримесечие на тази година, тъй като вирусът и строгите мерки за изолация затвориха заводи и търговски центрове и оставиха милиони хора без работа. Това беше първи спад от поне 1992 г., когато започва воденето тримесечна статистика.

Макар че страната рестартира икономическите си двигатели, анализатори твърдят, че може да са необходими месеци за връщането на дейността на нивата преди кризата, а вероятността от глобална рецесия засилва натиска.

Китайската народна банка засили политиката си на облекчения след разрастването на пандемията в средата на януари, а правителството обяви редица фискални мерки – от евтини кредити до данъчни облекчения и специални облигации за финансиране на инфраструктурни проекти.

Но отговорът на банката на кризата до момента не е толкова агресивен в сравнение с други централни банки в света и е по-ограничен от предоставените масивни стимули по време на световната финансова криза.

Анализатори смятат, че по-агресивни стимули са малко вероятно на този етап заради притесненията на държавните ръководители от бързия ръст на дълга и рисковете за финансовата система.

Междувременно публикувани днес данни показаха, че фискалните приходи на Китай са се сринали с 26,1% на годишна основа през март, продължавайки спада си от предходния месец, предава Ройтерс.

Очаква се големият удар върху приходите да увеличи зависимостта на правителството от заеми за финансиране на стимулите, които ще са необходими за възстановяването на икономическия растеж.

Фискалните приходи са намалели с 14,3% през първото тримесечие спрямо същия период на миналата година до 4,598 трлн. юана (649,75 млрд. долара), съобщи представителят на финансовото министерство Лиу Дзинюн, отдавайки спада на коронавирусната пандемия и предложените данъчни облекчения. Той очаква приходите да намалеят и през второто тримесечие.

„Засегнати от развитието на пандемията у дома и в чужбина, фискалните приходи продължават да намаляват през второто тримесечие, но темпът на свиването им постепенно ще стане по-умерен“, каза Лиу на брифинг.

Някои местни власти не успяват да запазят основни дейности и да плащат заплати, въпреки че усилията на централното правителство да увеличи плащанията за регионите може да смекчат част от натиска, казват представители на финансовото министерство.

Фискалните разходи за периода януари-март са намалели с 5,7% на годишна основа до 5,528 трлн. юана.
Приходите от данъци са се свили с 16,4% на годишна основа през тримесечието до март, а неданъчните приходи са нараснали със скромните 0,1%. Приходите от ДДС са се понижили с 23,6%, от данъка върху потреблението – с 16,4%, а от корпоративния данък – с 12,8%.

Представители на финансовото министерство съобщиха, че Китай проучва планове да позволи увеличаване на дефицита като съотношение към брутния вътрешен продукт в годишния бюджет, без да разкриват подробности.

Миналия месец Политбюро на управляващата Комунистическа партия съобщи, че обмисля да увеличи дефицита в бюджета и да емитира повече специални облигации.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още