IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка предприе мерки в подкрепа на бизнеса и гражданите

Китайският регулатор апелира търговските банки да разширят кредитирането към хора с "гъвкави професии" и към частни фирми

17:38 | 18.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка обяви редица мерки в подкрепа на малкия бизнес и гражданите в понеделник, докато икономиката на страната е подложена на натиск от ограничителните мерки, наложени заради бързото разпространение на коронавируса, съобщи Bloomberg.

Китайският регулатор апелира търговските банки да разширят кредитирането към хора с "гъвкави професии" - като шофьори на таксита и камиони и собственици на онлайн магазини - и да осигурят по-дългосрочни и евтини заеми за малките бизнеси, ударени от разпространението на омикрон щама.

В изявление, включващо 23 мерки, Китайската народна банка пое ангажимент да увеличи използването на таргетирани инструменти, включително програмата за повторно отпускане на заеми, която осигурява средства на банките за заеми, включително за сектори, ударени от пандемията.

Мерките бяха обявени, след като азиатската страна отчете най-резкия спад в потреблението и най-влошеното ниво на безработица от началото на пандемията, след като противоепидемичните мерки увеличиха икономическите рискове и нарушиха активността.

Освен това централната банка апелира местните власти да въведат подходящи изисквания за минимални вноски и лихви по ипотечните заеми на база условията във всеки град. Търговските банки трябва да увеличат и дела на частните компании като получатели на нови корпоративни кредити.

Към средата на април Китайската народна банка е прехвърлила 600 млрд. китайски юана от печалбата си към централното правителство, които основно са били използвани за данъчни облекчения и трансфери към местните власти.

Миналата седмица регулаторът изненадващо остави основния си лихвен процент без промяна въпреки  очакванията за повече стимули на фона на върлуващия омикрон щам в страната. Едногодишната средносрочна лихва бе запазена на ниво от 2,85%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още