IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската народна банка превръща стабилизирането на растежа в приоритет

Централната банка ще увеличи подкрепата към по-слабите сектори, увери заместник-гуверньорът на финансовата институция Чен Юлу

18:40 | 12.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Китайската народна банка ще направи стабилизирането на икономическия растеж свой основен приоритет и ще увеличи подкрепата към по-слабите сектори. Това заяви заместник-гуверньорът на финансовата институция Чен Юлу, цитиран от Bloomberg.

Банката насочи лихвите към по-ниски от вече ниските им равнища, заяви Чен по време на брифинг в Пекин, като повтори поетия ангажимент от регулатора да използва нови инструменти на паричната политика, за да омектои икономиката.

"Китайската народна банка ще направи стабилизирането на растежа по-видим приоритет и ще ускори прилагането на вече обявени мерки на политиката, особено за активното планиране на нови такива", посочи Чен.

След изказването китайският юан продължи да поевтинява, падайки до ново дъно спрямо щатския долар.

"Смятаме, че пазарът възприема посланието на банката относно насочването на лихвите към по-ниски равнища като намек, че паричното разхлабване ще продължи", каза Ирен Чъун, старши стратег по обменни курсове в Australia & New Zealand Banking Group в Сингапур.

"Смятаме, че централната банка може да е използвала китайския юан като част от инструментите за разхлабване на паричната политика, позволявайки на валутата да поевтинее от април натам", коментира експертът.

В последните месеци регулаторът предприе сравнително умерени действия по разхлабване въпреки резкия спад в активността, предизвикан от въведените частични или цялостни блокирания в някои градове, в т.ч. в Шанхай.

Въпреки това лихвите в икономиката са намалели. Средната лихва за корпоративни заеми е била 4,4% през първото тримесечие, което е понижение от 21 процентни пункта спрямо края на 2021 г.

Официалната цел на правителството е китайската икономика да нарасне с 5,5% през 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още