IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската нова година напомпа инфлацията до 1,8% през януари

По всяка вероятност обаче ръстът е временен и се дължи на повишеното потребление покрай празника, а не на подобрение в търсенето

10:03 | 18.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Китай се ускорява до 1,8% на годишна база през януари, съобщи CNBC. По всяка вероятност обаче ръстът е временен и се дължи на повишеното потребление покрай Китайската нова година, а не на подобрение в търсенето.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха ръст на потребителските цени от 1,9% след 1,6-процентовото повишение през декември.

Производствените цени се понижават с 5,3% през януари в сравнение с година по-рано, което е по-слаб спад от очаквания от 5,4 на сто. През декември свиването в производствените цени беше 5,9%. 

Индексът на потребителските цени през януари традиционно е повлиян от празненствата покрай Китайската нова година, обяснява Джу Хайбин, главен икономист за Китай в JPMorgan.

Анализаторите посочват, че нарасналите цени на храните стимулират ръстта на инфлацията, но е възможно тенденцията да се обърне през идните месеци.

„Цените на зеленчуците изиграха голяма роля с ръст от 14,7% на годишна база“, посочва Ли-Ган Лиу, икономист от австралийската банка ANZ в Хонконг. „Инфлацията може да започне да се отдръпва през март. Предварителни данни сочат, че цените продължават да се покачват в началото на февруари, но повишението вероятно ще е временно, след като сезонните фактори отслабнат“, допълва той.

При производствените цени се наблюдава спад 47-и пореден месец, въпреки че понижението е умерено.

Джоу Хао, старши анализатор за развиващите се пазари в Commerzbank в Сингапур, обяснява, че свръхкапацитетът вреди на производствените цени. „Разривът между динамиката в потребителските и производствените цени отразява структурните промени в китайската икономика“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още