IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската производствена инфлация достигна 13-годишен връх

Заради нарастващите разходи за суровините китайските индустриални компании са увеличили цените си през август с 9,5% на годишна база

11:38 | 09.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Заради нарастващите разходи за суровини китайските индустриални компании са увеличили цените си през август най-силно за последните 13 години. Цените на производителите са нараснали с 9,5% в сравнение със същия месец на миналата година, увеличавайки натиска върху глобалните потребителски цени. Те вече са под влиянието на бума на суровините, нарастващите разходи за доставки и неравномерното икономическо възстановяване от пандемията, предава Bloomberg, позовавайки се на статистическата служба в Пекин. Това е най-голямото увеличение от август 2008 г.

Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха темпът на инфлация да остане на ниво от 9%. Производствените цени се считат за водещ индикатор за развитието на инфлацията. В статистиката цените се отчитат франко фабриката - т.е. преди продуктите да бъдат допълнително обработени или пуснати в продажба. 

Очаква се данните за САЩ, които ще бъдат публикувани през следващата седмица, да покажат, че потребителските цени са се повишили с повече от 5% за трети пореден месец през август, тъй като фирмите повишиха цените на стоките и услугите, дори и Федералният резерв да твърди, че натискът върху разходите ще бъде временен.

По-високите цени в Китай биха могли да се усетят и от германските потребители: Германия не внася повече стоки от никоя друга страна в света; през 2020 г. вносът от Народната република възлиза на 116,3 млрд. евро, добавя германският икономически всекидневник Handelsblatt.

Китайският износ за САЩ до края на август се е увеличил с една трета в сравнение с 2020 г., докато насърченото от стимулите американско търсене и възстановяването се комбинират с нарастващите цени на стоките и по-бързо растящите фабрични цени в Китай, което увеличи стойността на търговията със стоки. В допълнение към това и разходите за доставки са се увеличили поради недостига на контейнери, затворени пристанища, огнища на Covid и други фактори, които увеличават разходите за преместването на стоки от Китай до САЩ, коментира Bloomberg.

В самата Народна република увеличението на потребителските цени досега бе сравнително умерено. Потребителските цени се повишиха с 0,8% на годишна база през август. Цените на самолетните билети, пътуванията и хотелските стаи спаднаха на фона на ограниченията в резултат на пандемията, която потисна инфлацията като цяло. Правителството в Пекин се стреми към инфлация от 3% за тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още