IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайската промишленост се ускорява през септември

Подиндексът на HSBC за пазара на труда обаче изпраща тревожни сигнали

10:00 | 23.09.14 г.
Автор - снимка
Създател
Китайската промишленост се ускорява през септември

През септември китайската индустрия отчита ръст и с това изпрати успокоителен сигнал за втората по големина в света икономика. Изготвяният от HSBC индекс за производствения сектор се покачва по предварителни данни до 50,5 пункта, след като през август се сви до 50,2 пункта, предава Ройтерс. Средностатистическата оценка на анализаторите в проучване на Bloomberg бе за 50 пункта. 

Нива на индекса над 50 пункта показват разширяване на икономиката, а такива под 50 пункта показват свиване. Съставяният от HSBC индекс по-скоро отразява настроенията в по-малки частни фирми, докато официалният индекс на правителството се фокусира върху по-големите държавни предприятия.

„Икономическата активност в индустрията показва стабилизация през септември", казва икономистът на HSBC Чу Хънбин. Като цяло данните сочат умерено разширяване, счита той. Подиндексите за новите поръчки и износа нарастват през септември по-бързо (до най-високото ниво от март 2010 г.). От друга страна обаче има спад при подиндекса за пазара на труда в индустрията. 

Той разкрива тревожни признаци за пазара на труда. Мярката за заетост се свива с повече от един пункт до 46,9 - най-ниската позиция от февруари 2009 г. насам, когато срив в износа остави десетки милиони китайци без работа, предава CNBC.

Това би могло да предизвика тревога у китайското правителство, което посочи, че може да изтърпи един по-бавен икономически растеж, стига заетостта да остане незасегната.

„Това е в съответствие с очакванията ни - възстановяването, което виждаме сега, е бавно и неравномерно и ако това развитие продължи, ще бъдат съкратени редица работни места", казва Джон Джу, главен икономист на HSBC за континентален Китай. "Така че като цяло икономиката се справя добре, но не до степен, че да се задвижи на по-висока предавка, когато фирмите ще се чувстват комфортно да добавят нови работни места".

В Китай в момента редица анализатори се опасяват от вероятността за по-слаб икономически растеж. През август имаше спад не само при промишленото производство. Потреблението на енергия и пазарът на имоти също останаха слаби.

Въпреки тези данни Пекин подчерта, че няма да промени значително своята икономическа политика.

Всичко това подкопа надеждите на финансовите пазари за допълнителни икономически стимули, след като Китайската централна банка изчака едва до миналата седмица със своите ликвидни инжекции. Редица анализатори обаче таяха надежди за нещо повече – например за намаляване на лихвения процент. Според някои анализаторите обаче използването на стимули, за да се даде изкуствен тласък на икономиката, ще доведе до нестабилност, особено в условията на забавящия се ключов за страната жилищен сектор.

По-добрите данни за промишленото производство през септември сега обаче подкрепят политиката на изчакване на Пекин.

Според Джу от HSBC икономиката в момента се нуждае от повече акомодативни политики, тъй като е все още расте, макар и на "втора предавка".  

Предварителната стойност на PMI индекса за производството в еврозоната пък е паднала до 50,6 пункта през този месец в сравнение с 50,7 пункта през август, докато при сектора на услугите спадът е от 53,1 на 50 пункта, показва проучване на Bloomberg сред анализатори преди представянето на официалните данни на Markit Economics, които се очакват днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още