IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският икономически ръст – на най-ниското ниво от 3 десетилетия

Търговската война със САЩ е главната причина за забавянето

07:33 | 21.01.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Строителни работници в центъра на Пекин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Строителни работници в центъра на Пекин. Снимка: Ройтерс

Китайската икономика расте с най-бавно темпо от почти три десетилетия. На фона на търговската война в САЩ и домашни проблеми втората по големина икономика постигна ръст от 6,6% през миналата година в сравнение с предходната година, след като активносттта през четвъртото тримесечие на годината намалява, съобщи статистическата служба в Пекин.

Оповестените днес данни показаха икономически растеж, забавен през последното тримесечие до 6,4 процента, при 6,5 процента през предишното. 

„Търговската война в момента се проявява чрез една нарастваща несигурност", казва Макс Ценглейн, директор на програмата по икономика в China Institute Merics, цитиран от Spiegel. Слабият износ и сдържаността по отношение на инвестициите са оказали въздействие върху растежа. „Но положението ще се окаже наистина сериозно, ако до края на март не бъде постигнато решение и митата бъдат увеличени".

САЩ определиха краен срок до 1 март за Китай, заплашвайки да ескалират спора, ако Пекин не се съобрази. Американският президент Доналд Тръмп призовава за по-силно отваряне на пазара и ефективна борба срещу кражбата на интелектуална собственост и принудителния трансфер на технологии.

Китайският икономически растеж се забави, откакто в края на 2017 г. беше затегнат контролът върху отпускането на заеми от банките, което доведе до овладяване на бързото покачване на дълга.

Растежът продължи през по-голямата част от 2018 г., независимо от увеличените мита върху китайски стоки, наложени от президента на САЩ Доналд Тръмп. Износът обаче се сви през декември, докато наказателните мерки започнаха да намаляват търсенето.

Растежът в инвестициите, продажбите на дребно и други показатели също се забавиха.
В доклада на държавното статистическо управление на Китай се отбелязва, че БВП през 2018 г. е надхвърлил 90,03 трилиона юана (13,28 трилиона долара).

Според новите данни ръстът на Китай е най-бавен от 1990 г. Ако през 2018 г. той бе малко над официалната цел от 6,5% за цялата година, през новата година се очаква новата цел да е плаваща - между 6,0 до 6,5 процента.

Не само търговската война забавя икономиката. Експертите също така цитират като причина и борбата срещу нарастващия кредитен растеж и други фактори. „Настроението в страната се промени фундаментално", казва икономистът от Merics Ценглейн. Това се отразява както на по-голямото нежелание от страна на потребителите да купуват, така и на частните компании, които инвестират по-малко.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Стефчо
преди 5 години
Абе, Бойчо, то верно, че следвате политиката на сахиба, ама почнахте по няколко пъти на ден да ставате за смях.Айде да ми посочиш една държава, която да е имала такъв дълъг растеж за период от 28 години и да не се е стигнало до забавяне.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още