IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан е напът да запише най-големия си годишен спад от 1994 г.

Очакванията са валутата да остане под натиск и през следващата година

14:00 | 30.12.16 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Китайският юан поскъпна спрямо долара  в петък, но е напът да запише най-големия си годишен спад от 1994 г. , което ще го превърне в най-зле представилата се азиатска валута през 2016 г., пише Ройтерс.

Юанът е напът да запише 7%-ен спад спрямо долара през тази година. В същото време много пазарни анализатори очакват догодина китайската валута да остане под натиск, ако новоизбраният американски президент Доналд Тръмп успее да поддържа силен икономически растеж на САЩ и по-високи лихвени проценти.

През 2016 г. юанът беше под натиска на притесненията за забавяне на китайския икономически растеж и поскъпването на долара, което ускори отлива на капитали от много развиващи се пазари.

Още волатилност?

Анализаторите определят последните борсови дни като спокойни, но предвиждат повече несигурност в бъдеще.

Юанът може да бъде по-волатилен през следващата година, след промени в начина на изчисляване на основния индекс, коментира анализатор от Шанхай, цитиран от Ройтерс. По думите му движенията ще продължат да зависят от промените при американския долар.

Късно в четвъртък Китай обяви, че почти удвоява броя на чуждестранните валути в кошницата, използвана за изчисляване стойността на юана.

Теглото на долара ще бъде намалено до 22,4% от 26,4%, а на еврото до 16,34% от 21,39%, по данни на Китайската валутна търговска система (CFETS). Според анализаторите това е знак, че властите предприемат различен подход към юана в края на годината.

През последните два месеца властите въведоха политики за затягане на хватката си върху изходящите парични потоци след понижението на юана до най-слабото му ниво от юни 2008 г.

Междувременно в петък Китай представи план, който ще позволи да бъдат правени повече чуждестранни инвестиции в банковия и застрахователния сектор, както и в компаниите за определяне на кредитни рейтинги. Тези намерения са част от по-широкото отваряне на втората по големина икономика в света.  Мерките може да намалят до известна степен недоволството сред чуждестранните компании заради липсата на достъп до китайския пазар, макар че насоките, представени от Националната комисия за реформата и развитието (NDRC), не са много подробни.

Също в петък Китайската народна банка заяви, че затяга някои изисквания за банките с цел да подобри борбата срещу прането на пари. Кредиторите ще трябва да докладват за всяка задгранична трансакция над 200 хил. юана (около 28 800 долара), като правилото влиза в сила от 1 юли. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още