IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският юан може да поевтинее с 10% в следващата година

Задачата на Пекин да стабилизира курса на валутата си става все по-трудна, смятат експерти

12:52 | 12.07.15 г.
Китайският юан може да поевтинее с 10% в следващата година

Китайският юан – една от най-строго контролираните валути в света, може да бъде засегнат от значителна слабост на фона на прогнозите, че Пекин ще се отдръпне от своята традиционна интервенционистка позиция.

"Очакваме около 5-10% спад през следващата една година, въпреки че валутата може да бъде стабилна през следващите няколко месеца", посочи пред CNBC Адарш ​​Синха, ръководител на звеното за валутни стратегии за Азия и Тихия океан в Bank of America Merril Lynch.

"Историята ни показва, че всеки път, когато Китай е изправен пред някаква икономическа нестабилност, той винаги оставя валутата си без изменение. Въпреки всичко става трудно за Китай, тъй като неговата капиталова сметка постепенно се отваря, което го поставя пред сложната задачата за стабилизиране на юана сега".

Едно допълнително смекчаване на паричната политика е сред широко очакваните ходове от Поднебесната империя, за да се спре паниката, довела до последните разпродажби на фондовия пазар в страната. Но ако Китай желае да спечели статут в индексите на MSCI и да интернационализира юана, страната не може да продължава със стъпките си на валутните пазари, както го правеше в миналото, твърдят експерти.

"Правителствената намеса противоречи на намеренията да се позволи на пазарните сили да определят разпределението на ресурсите. Това беше първият голям тест за възприемане на пазарната дисциплина", заяви Джеръми Стивънс, икономист в Standard Bank, позовавайки се на международните амбиции на Пекин.

Китайската валута се движи в тесни граници около 6,2 за долар в последните сесии, но офшорният юан, търгуван извън континенталната част на Китай, удари тримесечно дъно спрямо зелените пари през тази седмица.

"Пекин наистина минимизира намесата в обмена (офшорния юан – бел. ред.), като част от плана за интернационализация", заяви Бернар Ав, пазарен стратег в IG. Той добави, че има слухове за разширяване на валутния коридор (максималното дневно движение в посока поскъпване или поевтиняване – бел. ред.) до 3% от 2% в момента.

От IG считат, че MSCI правилно са отхвърлили скорошната заявка на Пекин да включат в своя индекс на развиващите се пазари борсите в Китай. Според експертите китайските пазари са "незрели" поради неспособността на Поднебесната империя да контролира пазара и поради продължаващата силна намеса на централната банка в икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още