IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ продължава да расте в пандемичната година

Въпреки ръста за годината като цяло на европейските компании им е трудно да се възползват от китайския бум

09:22 | 14.01.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

В знак на устойчиво икономическо възстановяване външната търговия на Китай отново се разви положително през декември. Както съобщи в четвъртък митническата администрация на Пекин, износът през декември се е увеличил с 18,1% на годишна база. Вносът се е покачил с 6,5 процента. През ноември износът вече нарасна с 21 процента в сравнение със същия месец на миналата година. По този начин външната търговия допринесе повече от очакваното за възстановяването на китайската икономика, предава DPA. 
 
Тъй като най-многолюдната държава в света до голяма степен държи коронавируса под контрол от лятото и отчита само спорадични случаи, икономическите дейности отново се нормализират. В сравнение с предходната година износът на Китай нараства през 2020 г. като цяло с 3,6%. В светлината на трудните условия вносът е спаднал с 1,1 процента. 
 
Докато останалата част от света преживява рецесия, анализаторите вярват, че Китай ще бъде единствената голяма икономика, която отново ще отчете растеж през 2020 г. Международният валутен фонд (IFF) наскоро очакваше ръст на БВП от 1,9% за 2020 г. Според прогнозата растежът тази година трябва да бъде дори 7,9 процента.
 
На фона на силата на китайската икономика европейските компании предупредиха в четвъртък за нови рискове за своя бизнес в Народната република. Те се опасяват, че Китай и другите големи икономики ще се отдалечат още повече в бъдеще, което ще доведе до смущения в световните търговски потоци. Предупреждението е част от анализ, представен в четвъртък от Търговската камара на ЕС в Пекин и China Institut Merics в Берлин.
 
Експертите предупреждават, че напрежението между Китай и САЩ вероятно ще продължи при мандата на новия президент във Вашингтон Джо Байдън. На фона на нарастващите резерви на Запада Китай все повече разчита да направи собствената си икономика по-независима.
 
Правителството на Байдън вероятно ще действа „по-малко рязко“. Надпартийният консенсус във Вашингтон Китай да се разглежда като стратегически конкурент обаче означава, че глобализацията едва ли ще се нормализира.
 
Тенденциите за раздалечаване не са разпознаваеми само във веригите за доставка в търговията на дребно. Китай също така върви по своя път, що се отнася до данните, цифровия сектор и индустриалните стандарти. Европейските компании в Китай също усещат последиците от „по-радикалния“ натиск на Пекин за независимост. Ефектите от разделянето са едновременно „сложни и обременителни“ за европейските компании, особено защото в момента те се опитват да се възползват от растежа в Китай след пандемията. 
 
След седем години преговори Китай и ЕС постигнаха принципно споразумение за инвестиционно споразумение в края на декември. Споразумението има за цел да подобри достъпа до пазара за европейските компании в Китай, да гарантира лоялната конкуренция и да отвори нови бизнес възможности. 
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още