IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ расте с най-бързия темп от близо година

През март износът в долари расте с 11,5% на годишна база, вносът се понижава по-бавно от очакванията

10:00 | 13.04.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Китайският износ се разширява през март с най-бързия темп от близо година и по този начин дава скромен стимул на икономиката, която се затруднява да набере инерция, съобщава Ройтерс.

Все пак икономистите предупреждават, че ръстът в износа, след редица спадове, донякъде отразява сезонното раздвижване след Китайската нова година, която беше в края на януари и началото на февруари. Затова повишението едва ли ще бъде устойчиво предвид слабото глобално търсене.

През март износът в долари расте с 11,5% на годишна база, обяви Генералната митническа администрация. Икономистите, анкетирани от WSJ, очакваха повишение от 8,5 на сто, а през февруари беше регистриран спад от 24 на сто. 

Вносът през март се понижава с по-бавен от очакваното темп – 7,6 на сто. Предишния месец спадът възлизаше на 13,8%.

Така китайският търговски излишък се свива от 32,5 милиарда до 29,86 милиарда долара.

Деноминиран в юани, износът расте с 18,7% на годишна база през март, а вносът се понижава с едва 1,7 на сто. Така излишъкът става 194 милиарда юана.

„Дори и с това подобрение търговският баланс през първото тримесечие все още изглежда слаб“, коментират от Standard Chartered Bank.

Компаниите износители, които някога бяха двигателят на китайската икономика, днес са изправени пред насрещни ветрове. През 2015 г. износът от Китай се сви с 2,8%, след като между 2012 и 2014 г. той растеше средно със 7,5 на сто. Основните заплахи за търговията са валутните колебания, слабото търсене, проблемите с финансирането и нарастващите разходи, посочи миналия месец изследване на Министерството на търговията.

Вносът от Хонконг расте със 116% на годишна база през март, което запазва тенденцията. През януари и февруари вносът от специалния административен региона отчете повишение от 9%. Това се случва на фона на спадащ износ като цяло.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още