IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският износ се ускори през юни въпреки нагласите за забавяне на икономиката

Забавянето при вноса обаче предполага, че възстановяването на вътрешното търсене може да губи инерция

11:47 | 13.07.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Износът на Китай неочаквано се увеличи през юни въпреки нарушената работа на пристанищата в Южен Китай, подпомагайки икономиката на фона на признаците, че възстановяването започва да се забавя, съобщава Bloomberg.

Увеличението на износа се е ускорило до 32,2% в доларово изражение през юни спрямо година по-рано, съобщи митническата администрация, въпреки очакванията на икономистите за забавяне до 23%. Вносът се е покачил с 36,7%, като е надминал средната прогноза за 29,5%. Така търговският излишък достигна 51,5 милиарда долара за месеца, което е най-високото му ниво от януари.

Глобалният апетит за китайски стоки, включително медицински стоки и оборудване за работа вкъщи, подкрепя износа тази година. Данните показват силно търсене на стоки като мобилни телефони, рафинирани петролни продукти и обувки.

китай китай

Бумът на търговията през миналия месец се случва въпреки възраждането на случаите на коронавирус в Южен Китай, което предизвика забавяне на пратките в някои големи пристанища през по-голямата част от юни.

„Изненадващият скок на износа вероятно до голяма степен се дължи на нарастващите цени на суровините, тъй като стоките като желязна руда поскъпнаха и ценовият натиск се прехвърли от вноса към износ“, коментира Джоу Хао, старши икономист за развиващите се пазари в Commerzbank. Той очаква ръстът на износа да се забави през втората половина на годината поради високата база за сравнение с миналата година.

Ли Куйвен, говорител на митническата администрация, също даде прогноза за по-бавен растеж на вноса и износа през останалата част от годината, като същевременно отбеляза, че се очаква търговията през цялата година да регистрира относително бърз темп на растеж.

„Външната търговия все още е изправена пред редица несигурни и нестабилни фактори през втората половина на годината“, каза Ли, тъй като коронавирусът все още се разпространява на различни места по света и пандемичната ситуация остава сложна.

Ръстът на китайския износ за САЩ се забави до 17,8% през юни, като същевременно се ускори силно за Хонконг, Япония и Южна Корея. Китайският търговски излишък със САЩ продължи да се увеличава, достигайки 32,6 милиарда долара миналия месец.

Забавянето при вноса обаче предполага, че възстановяването на вътрешното търсене може да губи инерция.

„Силният външен баланс контрастира със слабостта на вътрешната икономика“, казва Реймънд Йеунг, главен икономист в Australia & New Zealand Banking Group.

Миналият петък китайската централна банка намали съотношението на задължителните резерви на кредиторите, което накара някои икономисти да спекулират, че властите предприемат превантивен подход, като облекчават политиката. Данните за брутния вътрешен продукт на Китай, продажбите на дребно, инвестициите и промишленото производство в четвъртък ще хвърлят повече светлина върху процеса на възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още