IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският производствен сектор намали темпа на растеж през декември

Възстановяващата се инерция от август 2013 г. насам обаче ще продължи и през новата година, предвиждат от HSBC

09:27 | 02.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китайският производствен сектор намали темпа на растеж през декември

Производственият сектор в Китай се е разширил с по-бавен темп на месечна база през декември на фона на усилията на правителството за стабилизиране на растежа във втората по големина икономика в света.

Изготвяният от HSBC индекс на мениджърите по покупките е отчел равнище от 50,5 пункта през последния месец на 2013 г. спрямо 50,8 пункта през ноември. Нивото е най-ниското за последните три месеца.

Резултатът съвпадна с пазарните очаквания. Всяко равнище над границата от 50 пункта е сигнал за експанзия в сектора.

"Забавянето на окончателния PMI индекс за Китай през декември се дължи основно на по-бавния растеж на производството. Въпреки това той отчете пети пореден резултат над 50 пункта благодарение на стабилното увеличение на новите поръчки. Според нас възстановяващата се инерция от август 2013 г. насам ще продължи и през 2014 г.", коментира главният икономист за Азия в HSBC Хонбин Чу, цитиран от WBP Online.

На фона на празничния сезон в Европа и Северна Америка вниманието през тази седмица привлече Китайската централна банка. Базираната в Пекин институция обеща, че ще стабилизира икономическия растеж чрез поддържане на нерестриктивната си парична политика за насърчаване на кредитната експанзия. По-рано през декември най-високопоставените китайски ръководители заявиха по време на Централната икономическа конференция, че паричната политика ще остане "разумна", а фискалната политика ще бъде "проактивна".

Постигането на по-високо вътрешно потребление също е сред основните приоритети за правителството. Китай ще "положи усилия, за да подпомогне търсенето, разгръщайки напълно фундаменталната роля на потреблението, ключовата роля на инвестициите и поддържаща роля на износа", посочиха в изявление управляващите.

"През 2014 г. ние ще направим нови крачки по пътя на реформите", отбеляза от своя страна в новогодишното си обръщение председателят на Китайската народна република Си Дзинпин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:41 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още