IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският сектор на услугите отчита забавяне

Растежът на новите поръчки се смекчи, заетостта се повишава с най-слаб темп от 19 месеца, а оптимизмът е на най-ниското ниво от шест месеца насам

09:50 | 04.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският сектор на услугите забавя темпа си на растеж през март. Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се понижава от 54,2 пункта през февруари до 52,3 пункта през март, показват данните на частното икономическо списание „Цайсин“ (Caixin) и компанията Markit. Това е най-ниското ниво от ноември насам, пояснява Ройтерс.

Всяка стойност над 50 пункта говори за експанзия, а всяка под 50 – за свиване в сектора.

Растежът на новите поръчки се смекчи, заетостта се повишава с най-слаб темп от 19 месеца, а оптимизмът е на най-ниското ниво от шест месеца насам. Междувременно разходите за производствени ресурси са се увеличили с по-слаби темпове, докато производствените цени растат по-силно. 

По този начин секторът на услугите последва този на индустрията, който също отчете по-слаби стойности през март. 

Китайските власти разчитат на ръст в сектора на услугите и потреблението, така че да ребалансират своя модел и икономиката да не разчита толкова много на инвестиции и износ. Услугите съставляват над половината от икономиката, като нарастващите заплати карат китайците да харчат повече, посочва Ройтерс.

За разлика от официалните данни, проучването на „Цайсин“ се фокусира върху по-малки, както и средни предприятия, които са подложени на по-голям натиск спрямо големите компании, подкрепени от държавата. China China

Съвкупният индекс (Composite PMI), който обединява услугите и индустрията, спада до 51,8 пункта от 53,3 пункта – най-ниското ниво от четири месеца насам. И двата сектора (PMI до 52,3 пункта през март от 54,2 пункта през февруари) и фабричната активност (PMI до 51,0 пункта от 51,6 пункта) се разширяват най-слабо от ноември 2017 г.

„Ръстът на китайската икономика отслабва“, казва пред DPA Жъншън Жън от CEBM. "Понижението на индекса засилва опасенията, че китайската икономика може да забави по-сериозно от очакването ръста си“, пояснява той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 31.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още