IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският търговски излишък със САЩ удари нов рекорд

Ръстът на износа на Китай се е ускорил отново през септември, но икономистите очакват забавяне

10:55 | 12.10.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ръстът на износа на Китай се е ускорил бързо през септември, сигнализирайки, че производителите са ускорили продажбите си в чужбина, за да избегнат нови мита от САЩ, съобщава Bloomberg.

Според икономистите обаче този ръст няма да се задържи още дълго.

Износът в доларово изражение се е увеличил с 14,5% през септември спрямо същия период на миналата година, противопоставяйки се на очакванията за забавяне от 8,2%, заявиха митническите власти в петък. Вносът е нараснал с 14,3%, с което търговският излишък възлиза на 32 млрд. долара. Търговският излишък със САЩ също удари нов рекорд.

Износът на Китай расте стабилно през цялата година въпреки влошаващите се отношения с администрацията на Тръмп. Компаниите бързат с доставките си, за да изпреварят допълнителните мита от 10% върху стоки за 200 млрд. долара към САЩ, което обяснява част от ръста, след като президентът Доналд Тръмп нареди митата да се увеличат до 25% следващата година.

„Мисля, че това все още е ефект от предварителните доставки преди налагането на митата върху стоки за 200 млрд. долара“, коментира Бети Уан, старши икономист в Australia and New Zealand Banking Group в Хонконг.

В същото време обаче показател за новите износни поръчки, базиран на проучване сред мениджърите по поръчките в производството от по-рано този месец, спадна до най-ниското си ниво от две години. Този индикатор обикновено води официалните данни по износа и „може би показва известно забавяне през следващите месеци“, допълва Уан.

Ръстът в износа към Китай се е ускорил до 14% на годишна база в доларово изражение спрямо темпа на растеж от 13,2% през август. Вносът от САЩ се е свил с 1,2%, което е първият спад от февруари насам. Така излишъкът със САЩ за септември възлиза на 34,13 млрд. долара, задминавайки рекорда от 31,05 млрд. долара от август.

Пекин и Вашингтон си наложиха поредните реципрочни мита през миналия месец и липсва сигнал и от двете страни, че ще отстъпят, което насочва напрежението и към други сфери. Макар че Тръмп поиска от финансовия си министър Стивън Манучин да определи Китай като валутен манипулатор, малко преди публикуването на доклад за чуждите валути Министерството на финансите го посъветва, че Китай не манипулира юана, казват двама запознати източници.

Ръстът на търговията може да се забави през четвъртото тримесечие, заяви говорител на митническите власти на пресконференция, а намаляването на митата върху вноса подкрепя доставките към Китай.

Други показатели за икономическата активност сочат към продължително забавяне. Централните банкери въвеждат мерки в подкрепа на местната икономика, включително по-хлабава парична политика и повече фискални стимули.

„Оценяваме, че влиянието на по-високите мита от САЩ върху китайски внос за 250 млрд. долара ще отнеме 0,6 пр.п. от растежа на китайската икономика при всички останали равни условия“, написаха икономисти на Standard Chartered наскоро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още