IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайският внос се сви за 11-ти пореден месец

Износът отчете понижение от 1,1% което обаче е значително подобрение спрямо изминалите месеци

10:48 | 13.10.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайският внос се сви за 11-ти пореден месец, което е поредният сигнал, че инвеститорите все още са загрижени за проблемите пред втората по големина световна икономика, съобщава Financial Times. Данните от митниците за септември показват, че вносът се е свил със 17% на годишна база. През август понижението беше с 14,3% спрямо същия период на предходната година.

В износа също има спад, което отразява слабото глобално търсене. Все пак понижението от едва 1,1% е значително подобрение в сравнение с изминалите месеци. През август контракцията беше от 6,1%.

Така Китай записва търговски излишък в размер на 376,2 млрд. юана (около 60 млрд. долара) през септември. Стойността му през август беше 368 млрд. юана (около 58 млрд. долара). 

Спадът във вноса може да се обясни до голяма степен с падащите цени на суровините и слабото вътрешно търсене, особено във време на преход от икономика на инвестициите към модел, по-тясно обвързан с принципите на свободния пазар. Сравнително добрите данни за износа пък са първият знак, че изненадващата девалвация на юана от август изглежда вече стимулира конкурентоспособността, коментира Bloomberg.

Голяма част от забавянето на китайската икономика през последните пет години се дължи на усилията на китайското ръководство да преструктурира икономиката към по-устойчив растеж, основан на вътрешното търсене вместо на износа. Неочаквано резкият спад през последната година обаче породи опасения от загуба на работни места, което може да има опасни политически последици, отбелязва от своя страна AFP.

Властите в Пекин признават, че стратегическата трансформация, през която преминава Китай, вероятно ще забави икономическия растеж. Анализатори обаче смятат, че икономиката се забавя повече, отколкото комунистическото ръководство иска да приеме.

Анкетираните от Bloomberg икономисти прогнозират, че данните за тримесечието, които предстои да бъдат публикувани в понеделник, ще покажат икономически растеж от 6,7%. Това би било под целта на правителството от около 7%.

„Очакваме повече фискални стимули и гъвкава парична политика“, казва Ян Джао, базиран в Хонконг икономист в Nomura Holdings.

Властите в Пекин увеличиха инвестициите в инфраструктура и облекчиха паричната политика в опит да се справят с послeдиците от забавянето на икономиката, припомня Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
Mike Florida
преди 8 години
Парите наливани от ЕЦБ не достигат под формата на кредити до масовия европеец, който да увеличи консумацията си! Парите финансират банковия сектор, който отпуска средства преди всичко за преструктуриране, придобивания и обратно изкупуване на акции! Забавянето на икономиките на развиващите се страни, съвсем скоро ще удари и стария континент, който и без това е с мижав растеж. Въпросът е какво още може да направи ЕЦБ? Определено не много!Германската икономика показва сериозни признаци на забавяне, а може би това е само началото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още