Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайските банки са отпуснали повече нови заеми от очакваното през март

Общата стойност на новотопуснатите средства достигна 416 млрд. долара за месец

Китайските банки са отпуснали повече нови заеми от очакваното през март

Снимка: Bloomberg

Китайските банки са отпуснали нови заеми на стойност 2,73 трилиона юана (416,6 млрд. долара) през март, което надмина очакванията на анализаторите, съобщи Ройтерс.

Анкетирани от агенцията анализатори прогнозираха, че новите заеми ще нараснат до 2,45 трлн. юана през март спрямо 1,36 трлн. юана през предходния месец и в сравнение с 2,85 трлн. юана година по-рано.

Широкото предлагане на паричен агрегат M2 нарасна с 9,4% спрямо година по-рано, показват данните на централната банка, публикувани в понеделник, което е под прогнозите за 9,6% в анкетата на Ройтерс. През февруари показателят се покачи с 10,1%.

Непогасените заеми са се повишили с 12,6% спрямо година по-рано в сравнение с 12,9% ръст през февруари. Анализаторите също очакваха покачване от 12,6%.

Китайската централна банка се ангажира да стабилизира общото ниво на дълга на страната, което скочи миналата година поради стимулиращите мерки, но заяви, че ще избягва внезапна промяна в политиката, като ще продължи да подкрепя засегнатите малки фирми.

Миналата година централната банка въведе набор от мерки, включително намаляване на лихвените проценти, за да подкрепи икономиката, засегната от коронавирус.

По-рано Китай заложи цел за растеж над 6% за 2021 г., но анализаторите очакват икономиката да нарасне с 8% или повече. Китай се ангажира да поддържа паричното предлагане и общия растеж на социалното финансиране до голяма степен в съответствие с номиналния икономически растеж през тази година.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Продажбите на дребно в САЩ останаха без промяна през април