IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските компании отчитат слаби печалби през първата половина на годината

В сравнение с предходната година, прогнозата за нетната печалба за периода януари-юни се покачва само с 2% сред приблизително 1700 листнати компании

19:00 | 25.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китайските корпорации изпитват затруднения при реализирането на печалба въпреки усилията на правителството да стимулира икономиката, подпомагайки строителния сектор, докато индустриите продължават да разчитат основно на потребителските разходи, пише Nikkei Asia Review.

В сравнение с предходната година, прогнозата за нетната печалба за периода януари-юни се покачва само с 2% сред приблизително 1700 компании, които обявиха своите печалби до сряда. Въпреки че това показва значително подобрение от близо 30-процентния спад на печалбата втората половина на 2018 г., растежът е едва забележим. 

Близо половината от компаниите, анализирани от Nikkei, се представят слабо. Почти 340 дружества са отчели загуба, докато повече от 450 компании отчитат спад до долната граница на своя целеви диапазон.

Предприятията, обхванати от проучването, съставляват почти половината от общо 3,6 хил. листнати нефинансови китайски компании.

Ръстът на корпоративните приходи започна да се охлажда още през 2017 г., същата година, в която Комунистическата партия избра своите лидери по време на своя партиен конгрес, който се извършва два пъти в едно десетилетие. След това общата печалба се сви през втората половина на 2018 г.

Част от спада при приходите и печалбата може да се проследи до кампанията срещу прекомерния дълг, водена от администрацията на китайския президент Си Дзинпин. В допълнение към това редица местни компании регистрираха обезценка на репутацията, произтичаща от придобивания в миналото.

Лекото подобрение през първата половина на годината почти изцяло се дължи на програмите за обществени поръчки. Инфраструктурните инвестиции се повишават  с 4,1% през този период спрямо година по-рано. Въпреки че печалбата е незначителна в сравнение с предишни инициативи, позитивното въздействие върху определени групи от компании е съществено.

Секторът на строителните машини увеличава своята печалба. Sany Heavy Industry, основен играч в бизнеса, обяви очаквана нетна печалба между 6,5 млрд. юана и 7 млрд. юана (от 944 млн. долара до 1,01 млрд. долара) за първите шест месеца на годината, което е двойно на 3,3-те милиарда юана, регистрирани година по-рано.

китай китай

„Инвестициите в транспортната инфраструктура и проектите, свързани с околна среда, остават стабилни“, споделя Уан Си, анализатор в шанхайската Essence Securities.

Zoomlion Heavy Industry Science and Technology, друго голямо име в сферата на строителните машини, е успяла да утрои своята шестмесечна печалба, докато XCMG Construction Machinery е успяла да удвои стойността на този показател.

Както машинната промишленост, така и производството на цимент увеличават нетната си печалба с повече от 60%. Huaxin Cement и Shangfeng Cement се очаква да увеличат своите печалби между 50% и 100%. Секторът на недвижимите имоти също отбелязва печалба.

От друга страна, секторите, зависещи от потребителските разходи, не се представят така добре. Автомобилният пазар се свива през първото полугодие. Продажбите на Chongqing Changan Automobile се понижиха с над 30% до 820 000 автомобила.

Компанията приключи полугодието със загуба между 1,9 млрд. юана и 2,6 млрд. юана.

Tianjin FAW Xiali Automobile също отчете загуба за първата половина на 2019 г.. Печалбата в автомобилната индустрия се е свила със 76%, тъй като проблемите, засягащи производителите на автомобили, се прехвърлят върху доставчиците на части.

При търговията на дребно със строителни материали компаниите нямат друг избор, освен да продължат да добавят магазини поради ожесточената конкуренция от страна на онлайн търговците. E-tailers Alibaba Group Holding и Pinduoduo продължават да разширяват мрежите си за клиенти в селските райони и малките градове. големите вериги магазини като Zhongbai Holdings и Beijing Hualian отчитат спад на печалбата между 80% и 90%.

Търговска война със САЩ не е засегнала обаче съществено корпоративните приходи за момента. ZTE, доставчикът на телекомуникационно оборудване обяви печалба през първото полугодие.

Въпреки това много други компании, които извършват износ в посока САЩ, са готови да напуснат Китай. Ако динамиката на рисковете се отрази на ръста на работните места и заплатите, това допълнително ще намали потребителските разходи. Няма признаци, че печалбите през втората половина ще се възстановят значително.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още