IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китайските производствени цени нараснаха с най-бързия темп от близо 3 години

В същото време потребителксите цени се повишиха за първи път от два месеца

11:04 | 09.04.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Китайските производствени цени надминаха очакванията на анализаторите, като през март се повишиха с най-бързия годишен темп от юли 2018 г. - последният знак, че възстановяването във втората по големина икономика в света набира скорост, съобщава Ройтерс.

Индексът на цените на производител (PPI) нарасна с 4,4% на годишна база, далеч над прогнозата за ръст от 3,5% в анкета на Ройтерс. Резултатите от март отчитат рязко нарастване спрямо повишението от 1,7% през февруари.

производствени производствени

Данните за инфлацията са последният индикатор, който сочи към силен икономически растеж през тримесечието януари-март. Статистика от миналата седмица показа, че производствената активност на Китай се е ускорила с най-бързия темп от три месеца през март, тъй като фабриките са увеличили производството, за да отговорят на засиленото търсене в световен мащаб.

„Пазарите може да станат все по-загрижени за натиска от нарастващата инфлация върху политическата позиция на Пекин, но очакваме страната да се придържа към ангажимента си „без рязко променяне на политиката“, каза Тинг Лу, главен китайски икономист в Nomura.

Той очаква годишната инфлация да се ускори до около 6% в средата на годината и „след това да се стабилизира“.

Китайската централна банка въведе набор от мерки, включително намаляване на лихвените проценти и съотношенията на резервите от началото на 2020 г., за да подкрепи засегнатата от вируса икономика. По-късно зае по-твърда позиция, след като възстановяването се стабилизира.

Индексът на потребителските цени в Китай се е повишил с 0,4% спрямо година по-рано през март, съобщава статистическото бюро в отделно изявление. Това надминава средната прогноза за ръст от 0,3% в анкета на Ройтерс и представлява връщане към инфлацията след двумесечно спадане на цените. Индексът на потребителските цени се понижи с 0,2% на годишна база през февруари.

цени цени

Понижаващите се цени на храните, особено на свинското месо, продължиха да забавят инфлацията миналия месец, посочват от статистиката.

Китай си постави скромна цел за растеж от над 6% за тази година, но анализаторите очакват ръст от над 8% след повишението от 2,3% през 2020 г. Това беше най-слабото годишно представяне на икономиката от над 40 години, тъй като Китай се бори с последиците от пандемията с COVID-19.

Пекин предупреди, че несигурността, свързана с пандемията, отнела повече от 3 милиона човешки живота в световен мащаб, продължава да засенчва икономическите перспективи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още