Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Китайските валутни резерви се повишават за осми пореден месец през септември

Общата сума на резервите достигна най-високото си ниво от 2016 г. насам

Китайските валутни резерви се повишават за осми пореден месец през септември

Снимка: Архив Ройтерс

Китайските валутни резерви се повишават за осми пореден месец през септември, след като опасенията за изтичането на капитали отслабнаха, съобщи Ройтерс, позовавайки се на данни на китайската централна банка.

Валутните резерви възлизат на 3,1085 трлн. щатски долара към края на септември, като се повишават с 16,98 млрд. долара спрямо предходния месец. Увеличението през миналия месец последва ръста от 10,81 млрд. долара през август.

За първи път от юни 2014 г. насам валутните резерви на Поднебесната империя се покачват в продължение на осем поредни месеца, като общата сума достигна най-високото си ниво от 2016 г. насам.

Графика: Trading Economics

През януари валутните резерви на Китай паднаха под 3 трлн. щатски долара, но стабилизирането на юана помогна за плавното им нарастване от февруари насам.

В същото време китайската икономика е нараснала с 6,9% през първата половина на годината, като потреблението, услугите и новите икономически сектори, ориентирани към иновациите, добиват все по-голяма роля за икономиката. Окуражени от това, световните институции, между които и Международният валутен фонд (МВФ), повишават прогнозите си за БВП на страната.

Данни за растежа на БВП за третото тримесечие се очаква да излязат на 19 октомври, като прогнозите на Goldman Sachs са за растеж от 6,9%.

Данните на централната банка показват също, че златните резерви на страната се свиват до 76,01 млрд. долара до края на септември от 77,7 млрд. долара месец по-рано. 

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Коментари (0)


Още от Новини
Какво ще движи пазарите през седмицата?