IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клаас Кнот: Надеждата за икономическо възстановяване поддържа ралито при акциите

Централният банкер смята, че ваксинациите срещу коронавируса могат да дадат възможност на страните да прекратят наложените блокади

18:36 | 31.01.21 г. 2
<p>
	Управителят на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот.&nbsp;<em>Снимка: Zach Gibson/Bloomberg</em></p>

Управителят на централната банка на Нидерландия Клаас Кнот. Снимка: Zach Gibson/Bloomberg

Продължаващата възходяща тенденция на фондовите борси в глобален план може да се дължи на нарастващите надежди за икономическо възстановяване, но не означава непременно, че оценките са прекалено завишени, заяви Клаас Кнот, член на управителния съвет на европейската централна банка (ЕЦБ), цитиран от Ройтерс.

„Определено виждаме високи оценки“, споделя управителят на централната банка на Нидерландия в интервю за местна телевизия. „Фондовите пазари може да изпреварят разпространението на ваксините, както и повторното отваряне на икономиките", добавя Кнот. 

Според него лихвените проценти остават ниски, което е важно за стойността на акциите като това води до по-високи оценки.

Но Кнот предупреждава индивидуалните инвеститори да не се присъединяват към скорошното рали на акциите на компании като GameStop.

„Ако това се превърне в надпревара между физически лица и професионални инвеститори, ясно е кой ще пострада в крайна сметка: малкият инвеститор“, посочва банкерът.

Кнот споделя, че е „умерен оптимист“ по отношение на перспективите за икономическо възстановяване по-късно през тази година, тъй като ваксинациите срещу коронавирус могат да дадат възможност на страните да прекратят наложените блокади.

„2021 г. вероятно ще има две лица“, изтъква финансовият експерт. „Ваксинациите предлагат перспективата за изход от тази криза и много по-добрата втора половина на годината“, добавя той.

По-рано тази седмица Кнот заяви, че пред ЕЦБ все още стои възможността да намали основните лихви, ако икономическото възстановяване се забави, за да запази целта си относно инфлацията.

Малко по-рано днес Изабел Шнабел, също член на УС на ЕЦБ, посочи, че повишаването на лихвите в настоящата ситуация би имало катастрофален ефект. „Разбира се, не мога да предскажа кога може да се повишат лихвените проценти - това, което мога да ви кажа обаче е, че повишаването на лихвените проценти в настоящата ситуация би имало катастрофални последици“, изтъкна Шнабел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 3 години
Поради лошо прилагане на пари 2020 г. бе по-трудна от 2019 г. 2021 г. ще е по-мъчителна от 2020 г. и със запазена насока.За света, вариантите са:Първи: С неправилно прилагане на пари е с неограничени щети. Пандемията COVID-19 е силен стимулатор за лоши последици. Действителни са заплахи за рецесия и кризи.Втори: За спасение от щети е необходимо прекратяване на опасно прилагане на пари.Устойчивият държавен просперитет е възможен след подобрена употреба на пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
scott
преди 3 години
муахахахахахахахахахаха!ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НЕМА ДА ИМА! Защо въобще имаше ръст? ФЕД ПЕЧАТИ ПАРИ И ТЕ ОТИВАТ ДИРЕКТНО В СМЕТКИТЕ НА МИЛИАРДЕРИТЕ - ПО ЗАКОН И БЕЗ УСИЛИЕ! Ей затва, рискуваха малко и ги влагаха в стартъпи. сега, байдънът като вдигне данъците и обясни на богатите, че требва и да се потът за парите си - КРАЙ НА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО! ВЪПРОСЪТ Е САМО, ДАЛИ ЩЕ ПОЛОЧУТИ Е НАСИЛИЕ ОТ ТЪЛПИТЕ ПО УЛИЦИТЕ В ДОБАВКА. Аз лично съм за. Ше ви отрезви ъкълъ и приказките. не дигай лихвите днес, очаквай куршума утре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още