IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Клонът на Фед в Ню Йорк повиши подкрепата си за репо пазара

Световната икономика започва да изпитва все по-големи трудности и инвеститорите се надяват на бързи и ефективни действия от страна на институциите

18:30 | 09.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Федералният резерв на САЩ повиши лимита на временните средства, които е готов да предостави на пазара, тъй като натискът върху централната банка да се справи с риска от евентуална кредитна криза се засилва, информира Bloomberg.

Клонът на Фед в Ню Йорк ще увеличи размера на репо операциите си през тази седмица, гласи изявление, публикувано от институцията  в понеделник. Това допълнително повишаване на ликвидността става факт само по-малко от седмица, след като централните банкери извършиха спешно намаляване на лихвите с цел подкрепа на икономиката от несигурността, причинена от коронавируса.

„Репо сделките ще бъдат увеличени в опит да се гарантира, че резервите остават достатъчни и да се смекчи рискът от натиск на паричния пазар, който може да повлияе неблагоприятно прилагането на политиката“, заявиха от Фед Ню Йорк.

Ключовият показател за риска в банковия сектор, известен като FRA/OIS, достигна най-високото си ниво от 2011 г. насам, докато прибягването до доларови суапове се разшири, което предполага, че несигурностите на американските пазари стават все по-тежки.

„Това изисква агресивен отговор от страна на Фед - но институцията в момента се фокусира върху политиката на ликвидност, а не върху паричната политика. Смятаме, че подобно действие може да дойде много скоро", каза Кришна Гуха от Evercore ISI.

Други потенциални стъпки, които Фед може да предприеме, включват разширяване на програмата за закупуване на държавни ценни книжа за още 60 млрд. долара до юни.

Паричните пазари също продължават да очакват още едно намаляване на лихвените проценти най-късно при срещата на борда на Фед на 17-и и 18-и март. Трейдърите прогнозират понижение на лихвите с повече от 80 базисни пункта. Ако икономиката продължи да изпитва трудности ръководството на институцията би могло да възобнови програмата си от количествени  облекчения чрез закупуването на дългосрочни облигации с цел ограничаване на разходите по заемите.

„Все още не сме във финансова криза, но ако пазарите продължат да се държат по този начин, може да се окажем в такава“, каза Маргарет Янг, стратег в CMC Markets Singapore Pte. „Пазарът се държи така сякаш предстои рецесия“, добави тя.

Други централни банки също могат да променят политиката още през тази седмица.

Членовете на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) се срещат в четвъртък, а икономистите са на различно мнение по въпроса дали ръководството на институцията ще предприеме намаляване на лихвите или ще се съсредоточи върху програми за увеличаване на кредитирането.

От Централната банка на Великобритания и Северна Ирландия също могат да дадат своя отговор, въпреки че ръководството най-вероятно ще изчака оповестяването на бюджета на правителството в сряда. Това действие може да позволи обединяването на  фискалната и паричната политика.

„Централните банки имат важна мисия да избегнат рязко влошаване на финансовите условия“, казва Шигето Нагай, главен икономист в Oxford Economics. "Предоставянето на необходимата ликвидност на финансовите пазари и намесата в пазарите на активи ще бъдат най-ефективните им действия“, каза той.

Сривът в цената на петрола е най-новото предизвикателство пред централните банки. Макар че може да подкрепи търсенето в страни като Китай, които внасят суров петрол, това заплашва още повече да намали инфлацията и ще навреди на енергийните компании.

"Цените на петрола регистрираха рязък спад, което доведе до въпроса дали това е положително или отрицателно за световната икономика", каза Четан Ахя, главен икономист в Morgan Stanley. „Като се има предвид настоящият фон, ние разглеждаме това като негативно за световната икономика“, добави той.

Едно от предизвикателствата сега е, че Фед и неговите партньори може би не са толкова силни, колкото преди, като се има предвид, че светът е изправен пред здравна криза, а не традиционния икономически шок.

„Фед има много неща, които може да направи“, казва Роберто Перли, партньор в Cornerstone Macro LLC. „Проблемът според мен е, че повечето от тях изискват или допълнително намаляване на лихвените проценти, или не биха оказали нужната помощ на домакинствата и бизнеса, ако коронавирусът доведе до тежки икономически, а не финансови смущения“, добави той.

Ето защо правителствата също са призовани да разхлабят фискалната си политика и да я насочат към икономически слаби места. Въпреки че вече е обещана или се обсъжда бюджетна подкрепа на стойност над 54 милиарда долара, това не се оказа достатъчно, за да успокои пазарите.

Администрацията на Тръмп в момента подготвя мерки, включително временно увеличаване на дните  платен отпуск по болест и евентуална помощ за компании, изправени пред смущения от разпространението на вируса. Правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще увеличи инвестициите си с 12,4 милиарда евро (14,1 милиарда долара) между 2021 и 2024 година.

„Данъчните отстъпки и политиките, насочени към осигуряване на кредитен достъп за малкия бизнес, вероятно ще станат приоритети за Конгреса“, пишат в бележка икономисти от Goldman Sachs Group Inc. „Едно от предизвикателствата ще бъде бързото прилагане на стимула, когато това е най-необходимо“, добавиха те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още