IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кнот: Може да има няколко големи лихвени повишения, ако инфлацията се влоши

Ако увеличенията не са достатъчни, ще трябва допълнително покачване на лихвите, коментира гуверньорът на Нидерландската централна банка Клаас Кнот

14:17 | 17.06.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската централна банка (ЕЦБ) може да предприеме няколко големи лихвени увеличения в размер на 50 базисни пункта (б.п.), ако инфлацията се влоши. Това посочи членът на Управителния съвет на банката и гуверньор на Нидерландската централна банка Клаас Кнот, цитиран от Bloomberg.

Думите му са сигнал, че е възможно увеличението от 50 б.п., индикирано от гуверньора Кристин Лагард, да не е единственото.

Кнот, който бе първият сред редиците на ЕЦБ, предложил по-агресивен ход, посочи, че дори банката да се движи с по-големи стъпки, той не очаква лихвите да бъдат повишени с общо 200 б.п. преди началото на 2023 г.

"Трябва да видим дали това ще е достатъчно да се върне инфлацията към целта от 2% в средно- до дългосрочен план", коментира Кнот по време на радио интервю. "Ако това не е достатъчно, ще трябва допълнително да увеличим лихвите, но е невъзможно да сложим процент за това. Не мога да изключа възможността от който и да е процент на лихвата", коментира Кнот.

Данните от петък на европейската статистическа служба Евростат показаха, че инфлацията в еврозоната е била на равнище от 8,1% през май, или над четири пъти над целевото ниво на банката.

По-рано тази седмица гуверньорът на Белгийската централна банка Пиер Вунш изрази мнение, че първите 150 до 200 б.п. на затягане "не изискват големите усилия", защото реалните лихви ще останат отрицателни в краткосрочен план.

Едно възможно предизвикателство при затягането на паричната политика е покачването на доходността по държавните облигации на членовете на еврозоната, или т. нар. фрагментация. По-рано през седмицата ЕЦБ проведе извънредно заседание, след като доходността по 10-годишните италиански облигации надмина 4% за пръв път от 2014 г. Тогава банката пое ангажимент да ускори разработката на инструмент за антифрагментация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 9 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Как ли се чувстват хората които бяха подлъгани в последните само 12 месеца назад от медии,банки,публикации,брокери,агенции за недвижими имоти ,и цялата машина от имотната мафия да си спасявали парите в жилища като само след 3 месеца всички централни банки ударно започнаха да свиват балансите си и да вдигат лихвите .Най-голямата поредна лъжа тиражирана масово от всички медии как лихвите щели да са ниски,как цените на жилищата били нормални,как балон нямало,как спокойно да теглят кредити за мечтания дом,а сега сме свидетели на поредния иотен срив ,който като вълна започна пак от Щатите и стигна до Европа -на всички имотни пазари купувачите и инвеститорите се изтеглят масово ,защото Централните банки започнаха най-голямото изтеглане на парична маса за последните 11 години !Вълната ще удари и България в следващите няколко месеца !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още