IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои са факторите, предизвикващи опасения за световната икономика?

​Изненадващото влошаване на някои показатели показва, че анализаторите не са били много добри в прогнозите си напоследък

15:48 | 02.04.19 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Световната икономика е нестабилна през 2019 г., което води и до опасения за рецесия и принуждава централните банки по света да обмислят разхлабване на политиките си, пише в свой анализ Bloomberg.

Напрежението доведе до мнократно понижаване на прогнозите от страна на различни правителства и институции.

Във вторник Световната търговска организация намали прогнозата си за търговията за 2019 г. до най-ниските нива за последните три години. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) също намали прогнозата си миналия месец и предупреди , че рисковете, надвиснали на световната икономика, могат да доведат до още по-негативно представление.

Ето и няколко причини, поради които анализаторите се притесняват за перспективите пред глобалната икономика:

Търговия

Търговските разговори между САЩ и Китай продължават, но без ясен сигнал за трайно решение. За китайската икономика е трудно да намери равновесна позиция, свивайки се повече от очакваното, но след това отчете подобрения при единични показатели. И това се случва на фона на понижение в световното търсене, което се проявява под формата на драстично по-бавни търговски потоци.

Според проучване на Bloomberg сред икономисти слабостта ще продължи. Подобряването на бизнес климата в Германия обаче донесе известна надежда след шест поредни месеца на понижение.

Проблемите се усещат силно и в Азия, където се намират някои от най-зависимите от износа икономики в света.

Индексите на мениджърите по поръчките (PMI) на континента започват да показват признаци на възстановяване.

Политически несигурности

Търговските преговори и митническите войни показаха как политиката може да влияе на икономиката. В тази ситуация влияние оказва и Brexit и целият хаос около излизането на Великобритания от ЕС.

„Във Великобритания Brexit се превърна в тежест, която няма да изчезне скоро и която задържа капиталовите разходи и по-широкия икономически растеж“, коментира икономистът на Bloomberg Дан Хенсън. От Британската търговска камара заявиха тази седмица, че инвестиционните намерения на бизнеса са най-ниските си нива за последните осем години, тъй като фирмите отказват да се анагажират с проекти в толкова несигурна ситуация.

Финансови условия

Финансовите пазари все още показват признаци на стрес. Показателят на Bloomberg, който измерва общото ниво на стрес на паричните, облигационните и фондовите пазари в момента поне изглежда по-добре в сравнение с декември, когато е достигнал най-ниското си ниво от две години и половина.

Силата на долара

Силният долар има важно значение за развиващите се пазари, които бяха подложени на сериозен натиск през миналата година. Доларът остава относително по-силен спрямо кошница от основни валути.

Икономически изненади

Изненадващото влошаване на някои показатели показва, че анализаторите не са били много добри в прогнозите си напоследък. Още по-сериозно става положението, когато икономистите прогнозират рецесия.

Ниска инфлация

Откакто управителят на Федералния резерв Джером Паулъл нарече инфлацията „едно от най-големите предизвикателства на нашето време“, упорито ниската инфлация привлече още повече вниманието на целия свят. Въпреки безпрецедентната парична подкрепа централните банкери са постоянно разочаровани от опитите си да генерират устойчив растеж на цените.

Дълг

Бившият председател на Федералния резерв Джанет Йелън изрази преди време опасения от прекомерното отпускане на кредити и нивото на корпоративния дълг на Wall Street. Притесненията на Йелън се споделят и от други анализатори. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 4
khao
преди 4 години
бъди спокоен, твоята нещастна физиономия никой няма да докосне ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
julian12
преди 4 години
По-добре престани да пишеш глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 8
Иван Митев
преди 4 години
Сегашната фатална слабост на световната икономика е разпространена в света грешка за неограничавани щети от работата на централната банка (ЦБ).Заради допусканата фатална грешка колкото повече хората работят за икономически растеж, толкова повече са възникналите щети от ЦБ и опасността за катастрофална криза е по-голяма.Все още началото на кризата се забавя, защото ЦБ прилага занижена основна лихва. Подходът временно спасява от влиянието на държавната грешка, ала за сметка на бъдещи завишени щети.Устойчивият обществен просперитет е възможен само с обществено предпазване спрямо щети от ЦБ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 5
ABBA
преди 4 години
Кои са факторите, предизвикващи опасения за световната икономика? К'во ви пука за световната?! Я какво става в Италия:"27-годишен мароканец уби млад италианец в Торино, защото изглеждал щастлив, предаде агенция АНСА, позовавайки се на прокуратурата."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още