IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колите подкрепят по-големия от очакваното ръст на фабричното производство в САЩ

Използването на производствения капацитет се увеличава до 76,7%, най-високото ниво от януари 2019 г.

17:30 | 16.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Фабричното производство в САЩ нараства с повече от очакваното през октомври, тъй като щетите, нанесени от урагана „Айда“ биват компенсирани от бизнеса, който постепенно успя да се справи и с недостига на материали и суровини, съобщава Bloomberg.

Ръстът на фабричното производство от 1,2% следва 0,7-процентния спад през септември, показват данни на Федералния резерв на САЩ. Общото промишлено производство, което включва миннодобивния сектор и компаниите за комунални услуги, расте с 1,6 на сто през октомври.

Анкетирани от Bloomberg икономисти очакваха увеличение от 0,9% на месечна база както на фабричното, така и на общото промишлено производство.

Устойчивите бизнес инвестиции, съчетани със стабилното потребителско търсене, подкрепят ръста на поръчките на производителите като в същото време обаче изчерпват наличните запаси. Последното води до увеличаване на периода на изчакване на доставките след направена поръчка.

Докладът на Фед предполага, че производителите се справят с недостига на материали и понижената заетост.

САЩ САЩ

Данните показват, че увеличението на фабричното производство се дължи отчасти на 11-проценния ръст на производството на моторни превозни средства и свързаните с тях части, което предполага, че автомобилните производители се възстановяват постепенно от продължаващия световен недостиг на полупроводници. Увеличеното на тяхното производство е най-голямото от юли 2020 г.

С изключение на автомобилите и автомобилните части, фабричното производство нараства с 0,6% след спада от 0,2% месец по-рано.

Производството на нетрайни стоки се увеличава с 1,3% през октомври – първият ръст от три месеца насам, като основен двигател тук е поскъпването на петрола и въглищата.

„Ръстовете при нетрайните стоки и енергийните суровини до голяма степен отразяват повторното въвеждане в експлоатация на много химически и енергийни съоръжения, които затвориха врати заради урагана „Айда“, изтъкват от Фед.

Около половината от увеличението на общото промишлено производство миналия месец отразява възстановяването от ефектите на урагана.

Категории, като потребителски стоки, бизнес оборудване и материали, отчитат ръст на месечна база.

Използването на производствения капацитет се увеличава до 76,7%, най-високото ниво от януари 2019 г. Общият индустриален капацитет отчита ръст до 76,4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още