IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите от Източна Германия изпратиха 2021 г. с песимизъм

Бизнес климатът в източната част на страната отбелязва значителен спад през декември

15:42 | 10.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: <em>Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Бизнес климатът в Източна Германия се е влошил значително през декември. Данните на института Ifo показват, че през декември 2021 г. индексът за бизнес климата в региона е продължил да се влошава, падайки до 96 пункта от 97,5 пункта през ноември.

Компаниите от региона, участвали в проучването, имат влошени оценки за икономиката през декември. В същото време техните очаквания са се влошили спрямо предходния месец.

Бизнес климатът в производството в региона е отбелязал леко подобрение през декември. Производителите, анкетирани от базирания в Мюнхен институт, са посочили, че оценките им за сегашното им положение и перспективите им бележат леко подобрение спрямо ноември. „Изглежда обаче, че песимизмът за новата година ще се задържи за известно време“, пишат от института.

Секторът на услугите в Източна Германия значително е понижил оценката си за сегашната си ситуация, като заедно с това е свил и позитивните очаквания за следващите шест месеца. „Песимизмът за първата половина на 2022 г. расте“, посочват от Ifo.

ифо ифо

Източник: Ifo Institute

Значително нарастване на песимизма има и в сектора на търговията. Подиндексите за продажбите на дребно и на едро разкриха противоположни тенденции – докато оценките за настоящата ситуация са били по-оптимистични сред търговците на едро, то тези за перспективите са били по-положителни сред търговците на дребно. Като цяло обаче бизнес климатът се е влошил и в двете сфери.

Подобна е и ситуацията в строителството в региона. Анкетираните строителни компании са оценили сегашната си ситуация през декември по-песимистично спрямо ноември, като е налице и песимизъм относно следващите месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още