IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Компаниите в САЩ са създали 227 000 нови работни места през октомври

На годишна база заплатите са нараснали с 3,1% през третото тримесечие на годината

16:48 | 31.10.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Частните компании в САЩ през октомври са създали най-голям брой работни места от осем месеца, което сочи ускоряване на растежа на трудовия пазар, след като ураганът "Флорънс" засегна ресторантите и продажбите на дребно през септември, предаде Ройтерс, цитиран от БТА. За сравнение, консенсусната прогноза на пазара беше за 189 хил. нови работни места през миналия месец.

Според доклад на компанията за човешки ресурси ADP работодателите са създали работни места в производството, търговията на дребно и професионалните услуги като инженерни разработки, уточнява Асошиейтед прес.

Данните дават основание да се очаква силен доклад за трудовия пазар на САЩ в петък, 2 ноември. Според експерти официалните стойности ще покажат, че работодателите са създали 190 000 нови места.

Разчетите на ADP не включват държавните служители и често се разминават с официалните. 

Пазарът на труда в САЩ е в близост до пълна заетост с рекордните 7,1 млн. работни места в икономиката. 

Заплатите в частния сектор са се повишили с 0,8% през третото тримесечие след увеличение с 0,6% през предходното тримесечие. На годишна база пък ръстът е с 3,1%, което е най-голямото регистрирано увеличение от второто тримесечие на 2008 г.

Според актуалните данни, публикувани в понеделник, потребителските разходи, които представляват над две трети от икономическата активност на САЩ, са нараснали на месечна база с 0,4% през изминалия месец, тъй като домакинствата са купували повече моторни превозни средства и са похарчили повече пари за здравеопазване.

Щатската икономика отчете растеж от 3,5% през третото тримесечие на годишна база, което е забавяне спрямо предишния темп от 4,2%, отчетен за периода април-юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още