IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът около Нагорни Карабах спря възхода на лирата

За по-малко от три години турската валута загуби около половината от стойността си

16:16 | 28.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Конфликтът около Нагорни Карабах сложи край на кратковременния възход за турската лира. В понеделник валутата падна до рекордно ниско ниво, като доларът поскъпна спрямо лирата с 1,8% до 7,7979 лири.


"Има опасения, че Турция ще бъде въвлечена в поредния регионален конфликт," казва пред Ройтерс Тимъти Аш, експерт в компанията за управление на активи BlueBay.

В момента Армения и Азербайджан воюват за региона Нагорни Карабах. Според техните министерства на отбраната и двете страни са се обстрелвали със силен артилерийски огън в неделя вечерта. Турция граничи с Армения, но традиционно е в съюз с Азербайджан.

Руската информационна агенция Интерфакс цитира посланика на Армения в Русия в понеделник, според когото Турция е изпратила около 4000 бойци от Северна Сирия в Азербайджан.

Миналия четвъртък изненадващо повишение на лихвения процент от страна на турската централна банка даде възможност на лирата да си отдъхне. Въпреки призивите на президента Реджеп Тайип Ердоган за по-ниски разходи по заемите, централната банка вече предприе действия срещу сътресенията на пазара, като ежедневно коригира цената на финансирането, променяйки размера на ликвидността, достъпна за кредиторите чрез различните си ставки.

Лирата е една от най-слабо представящите се валути в света. Инвеститорите се опасяват, че страната ще остане без валутни резерви, а за по-малко от три години лирата е загубила около половината от стойността си.  

Конфликтът около Нагорни Карабах се разгаря многократно, откакто арменците поеха контрола над територията и седем околни области от Азербайджан във войната след разпадането на Съветския съюз през 1991 г. Стотици бяха убити в петдневна война през 2016 г., преди Русия да притисне двете страни да възстановят споразумението за прекратяване на огън, което за пръв път беше постигнато през 1994 г. Въпреки посредничеството в продължение на десетилетия от страна на САЩ, Франция и Русия, досега не е подписано мирно споразумение между двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още