IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Конфликтът в Украйна може да свие икономиката на еврозоната с до 0,4%

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн е представил лек вариант, в който ситуацията в Украйна няма да окаже влияние, но това е малко вероятно да се случи

15:48 | 25.02.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на еврозоната може да се свие с 0,3-0,4% тази година заради случващото се в Украйна. Това е казал главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Филип Лейн пред централните банкери според четири източници на Ройтерс.

Това е бил „средният сценарий“, представен от Лейн по време на заседание на Управителния съвет на банката в четвъртък, часове след като руският президент Владимир Путин обяви военна операция в Украйна и докато ЕЦБ обмисля как кризата може да повлияе на плановете ѝ за прекратяване на стимулите.

Главният икономист на финансовата институция е представил и по-лош сценарий, според който БВП на еврозоната се свива със съответно 1%. Според по-лекия пък сценарий събитията в Украйна няма да имат влияние върху блока. Според източниците на Ройтерс обаче лекият вариант сега е по-малко вероятен.

Очакванията на лицата, запознати с тези данни, са главният икономист да представи по-ясни прогнози по време на заседанието на ЕЦБ, което ще се състои на 10 март. Тогава европейският регулатор ще вземе решение за бъдещето на старата си програма за покупка на облигации APP. През декември регулаторът реши да прекрати покупките по пандемичната си програма PEPP до края на март 2022 г.

Лейн не е представил прогнози за инфлацията, но е заявил, че ще има значително повишение на очакванията през 2022 г. И все пак икономистът е намекнал, че покачването на цените в края на прогнозния хоризонт до 2024 г. все още може да е под целевото равнище от 2 на сто.

Прогнозите за инфлацията и растежа ще са ключови за решението на ЕЦБ дали може да прекрати APP, с което да създаде възможност за първото лихвено повишение от над десетилетие насам, без то да навреди на икономическото възстановяване,

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ и гуверньор на Гръцката централна банка Янис Стурнарас заяви в четвъртък, че ЕЦБ трябва да продължи своята програма за закупуване на облигации поне до края на годината и да я остави с отворен край, за да омекоти последиците от конфликта в Украйна

Той бе първият представител на ЕЦБ, който коментира как събитията в Украйна може да повлияят на плановете на европейския регулатор да прекрати покупките на активи и да повиши лихвите, за да озапти високата инфлация.

Според Стурнарас банката трябва да премахне лихвените понижения като идея, но и да си даде по-голяма свобода за повишаването на лихвите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 2 години
Кой каза на тези ливади горе тези чисълца? Колко са самоуверени и ЗЕЛЕНИ (изглежда този цвят покрай артистът Зеленски ще стане показателен. И как точно доказват за 0.3-.04% И после - процента или процентни пункта, защото разликата е доста голяма???? При какви изходни положения - кога да спре войната?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още