IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът доведе италианската икономика до рекорден спад

БВП на страната се е свил с 12,8% през второто тримесечие на годината, като страната вече официално се намира в рецесия

17:20 | 31.08.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Bloomberg L.P.</p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Италианските компании са намалили инвестициите си, а потребителите са свили разходите си по време на блокадата срещу на коронавируса през второто тримесечие, довеждайки  икономиката до рекорден спад.

Данните от статистическата служба на страната Istat показват, че разходите на домакинствата са спаднали с 11,3% през отчетния период, а износът е намалял с 26,4%. Инвестициите са се понижили с 14,9%, като тези в транспорт са намалели с около 20%. Икономиката на Италия се свила с 12,8% през второто тримесечие на годината, информира Bloomberg. и и

Строгата национална блокада в страната оказа тежко влияние върху икономиката й. Правителството прогнозира, че БВП на Италия ще се свие 8% през 2020 г. Тази оценка изглежда оптимистична до 10-процентовия спад, очакван от икономисти, и 11-процентовия, прогнозиран от Европейската комисия.

Забелязват се и огромни последици за публичните финанси на Италия, след като правителството увеличи разходите за здраве и стимулите за противодействие на пандемията. Очакваше се дългът да надхвърли 150% от БВП тази година дори преди последната вълна от разходи. Досега правителството одобри стимули от около 100 милиарда евро (119 милиарда долара) в опит да спаси икономиката.

Част от тези пари ще дойдат от Европа, като Италия се очаква да получи най-големия дял от съвместния фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, одобрен от Европейския съюз. Министър-председателят на страната Джузепе Конте заяви пред Сената в Рим през миналия месец, че страната ще се възползва от общо финансиране от 209 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми в рамките на пакета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още