IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът нанесе силен удар върху китайската икономика

Спадът в продажбите на дребно и промишленото производство през миналия месец надмина очакванията на анализаторите

10:33 | 16.05.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Коронавирусът нанесе силен удар върху китайската икономика, сочат данните за април, когато спадът в продажбите на дребно и промишленото производство е бил по-голям, отколкото очакваха анализаторите, съобщи CNBC.

Продажбите на дребно са намалели с 11,1% на годишна база през април, което е почти двойно по-голямо от прогнозираното в анкета на Ройтерс понижение от 6,1%.

Промишленото производство е намаляло с 2,9% на годишна база през април, докато очакванията бяха за лек ръст от 0,4 на сто. Същевременно заводското производство е било с 4,6% по-малко, повлечено надолу от спад в автомобилния сектор и производството на оборудване, заяви говорителят на статистическата служба на Китай Фу Линхуей. Той обясни, че влияние са оказали не само новопоявилите се огнища на коронавирус в страната, но и недостатъчното пазарно търсене, нарастващите разходи и други фактори.

Наложените строги противоепидемични мерки - най-вече в Шанхай - принудиха фабриките да затворят или да работят на непълен капацитет.

"Нарастващо мрачната и сложна международна среда и по-големият шок от пандемията очевидно надминаха очакванията, а натискът върху икономиката е продължил да нараства", посочват от статистическата служба в свое изявление, откъдето казват, че ефектът от Covid-19 е временен и се очаква икономиката "да се стабилизира и възстанови".

Производството на автомобили в Китай е намаляло с 41,1% през април спрямо същия месец година по-рано, показват други данни на автомобилната асоциация в азиатската страна. Автомобилният сектор в Китай допринася за около една шеста от работните места и за близо 10% от продажбите на дребно, според официланата статистика за 2018 г., изведена от търговското министерство.

Продажбите на автомобили са били с 31,6% по-малко спрямо април 2021 г., като е налице леко подобрение спрямо достигнатото дъно в началото на 2020 г. в размер на 37% на годишна база.

Сред продажбите дребно увеличение е отчетено единствено в тези на напитки, лекарства, храни и петролни продукти.

Безработицата в най-големите 31 града в Китай е достигнала нов връх от 6,7% през април, според данни, датиращи от поне 2018 г. Нивото на безработица е нараснало с 0,3 процентни пункта спрямо март до 6,1% през април, докато безработицата при младежите на възраст между 16-24 години е била в размер на 18,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
igigov
преди 1 година
Партията създателна на китайския вирус, знае най-добре как да подходи към него. Да не се бяха занимавали с глупости, да не се бяха видели в чудо. Но и те като ппутарана си причиниха неща дето и дедо боже не можеше да им стори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
cyclop
преди 1 година
КОРОНАВИРУСЪТ нямаше и да го усетят, виж, екстремната, неосъществима, типично тоталитарна политика за "нулев ковид", съчетана с максимално преекспонираните мерки, ето те нанасят силен удар. Самоубийствата и смъртите от нелекувани болести и глад вероятно ще са в десетки пъти повече от това, което леката ковид-настинка щеше да причини. Но партията каза нулев ковид. Да ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още