IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът сви активността на китайските фирми

Активността в производството и в услугите се е свила едновременно за пръв път от 2020 г. насам

10:28 | 31.03.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Разпространението на коронавируса в Китай вече оказва негативно влияние върху икономиката на страната. Активността в производството и в сектора на услугите се е свила едновременно за пръв път от 2020 г., съобщи Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) се е свил от 50,2 пункта през февруари до 49,5 пункта през март, съобщи Националната статистическа служба в четвъртък. Индексът PMI извън производството се е понижил от 51,6 пункта до 48,4 пункта през същия месец.

Последният път, когато и двата показателя са се свили едновременно под прага от 50 пункта - който разделя свиването от растежа - е бил през февруари 2020 г. Измерителят на новите поръчки също е бил на негативна територия заради геополитическото напрежение в чужбина.

Общият индекс PMI е отчел спад до 48,8 пункта през март спрямо нивото от 51,2 пункта през февруари. Това е било второто най-ниско равнище от февруари 2020 г.

"Това предполага, че икономиката се свива с най-бързия си темп от пика на коронавирусната вълна през февруари 2020 г.", коментира старши икономистът за Китай в Capital Economics Джулиан Еванс-Причърд.

Някои показатели в страната са надминали очакванията в периода януари-февруари, но доброто представяне е застрашено от възможно рязко забавяне заради наложените ограничения и блокирания в редица градове, включително Шанхай и Шънджън.

"Индексът се е влошил, докато огнищата на омикрон в много китайски градове доведоха до затваряния и нарушена работа в производството", каза главният икономист в Pinpoint Asset Management Дзъуей Джан. Според него икономическата активност може допълнително да се забави през април, тъй като затварянето в Шанхай е било наложено едва в края на март.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още