IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът свива фабричната активност в еврозоната

Въпреки това Германия отчита най-високото ниво на промишленията си PMI за последната една година

13:45 | 02.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Фабриките в еврозоната отчитат негативното влияние на коронавируса върху дейността им през февруари заради забавянето на доставките и резкия спад в чуждестранните поръчки, информира Bloomberg.

Епидемията, която се разпространи на европейския континент, заплашва да спре дългоочакваното постепенно възстановяване на производството. Това би могло също да тества способността на Европейската централна банка и правителствата в еврозоната да реагират с фискални стимули.

Индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в еврозоната се е повишил до 49,2 пункта през февруари от отчетените 47,9 пункта през януари. Въпреки това показателят остава под линията от 50 пункта, която разделя свиването от разширяването. eu eu

В Германия промишленият PMI също бележи повишение от 45,3 до 48 пункта. Това е най-високото ниво на индекса в най-голямата европейска икономика за последната една година. Същият измерител обаче отчита спадове във Франция ( от 51,1 на 49,8 пункта) и Италия ( от 48,9 на 48,7 пункта). От друга страна индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността в Испания отчита ръст от 48,5 до 50,4 пункта и излиза над ключовата линия.

Ръст отчита и промишленият PMI в доскорошната членка на ЕС Великобритания макар и с по-малко от очакваното. Показателят се повишава от 50 на 51,7 пункта.

Проучване на IHS Markit показа, че сроковете за доставките в еврозоната са се удължили за първи път от една година насам, главно в резултат на затварянето на фабрики в Китай. За да изпълняват поръчките, компаниите намаляват запасите с темповете, които рядко са се наблюдавали през последното десетилетие.

„Тревогата е, че свързаните с коронавируса забавяния на доставките заплашват да ограничат производството през следващите месеци“, казва Крис Уилямсън, икономист от IHS Markit. „Това би могло да удължи спада, който вече продължава повече от година“, добави той.

Тъй като разпространението на вируса не показва признаци за забавяне, управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман заяви в петък, че болестта почти сигурно ще понижи растежа в най-голямата икономика в Европа. И все пак той коментира, че засега не е необходим отговор от страна на паричната политика.

Възобновяването на заводската дейност в Китай, може да спомогне за облекчаване на ограниченията в доставките, заявиха от IHS Markit. Производителите обаче остават уязвими, тъй като се сблъскват с дефлационен натиск от слабите продажби и силната конкуренция.

„Всяко по-нататъшно разпространение на епидемията от COVID-19 рискува повишаване на риска от намаляване на разходите както от страна на бизнеса, така и от потребителите“, казва Уилямсън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още