IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът затруднява борбата с изменението на климата

Срещите на високо равнище се отменят заради пандемията, а правителствата се концентрират върху по-непосредствени разходи

18:30 | 16.03.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:Bloomberg</em></p>

Снимка:Bloomberg

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард веднъж прекара повече време в разговори за климатичните промени, отколкото за инфлацията. Това се случи по време на пресконференция във Франкфурт преди по-малко от два месеца, но това вече ни се струва като нещо от друг век - или планета. Защото скоро след това новият коронавирус и войната с цените на петрола между Саудитска Арабия и Русия разтърсиха финансовите пазари и доведоха света до ръба на икономическа криза, пише Bloomberg в свой анализ.

Ново проучване, публикувано през миналата седмица в Nature Communications, посочи, че крайните точки - необратими промени, които биха могли да преобразуват екосистеми като гори и коралови рифове – могат да бъдат достигнати по-рано, отколкото се смяташе досега. Световната метеорологична организация също предупреди, че около 22 милиона души са били принудени да променят мястото, на което живеят заради екстремни метеорологични условия през 2019 г., спрямо 17,2 милиона година по-рано.

Организацията на обединените нации няма да проведе разговори за климатични промени „лице в лице“ най-малко до края на април, като част от усилията за овладяване на коронавируса, според Climate Change News. Отложена е и срещата на върха между ЕС и Китай, която трябваше да се проведе в края на месеца. Такива събития са от съществено значение за правителствата за постигане на споразумения преди следващата срещата официална среща на ООН за климата, която ще се проведе в Глазгоу през ноември. Конференцията COP26 е особено критична, тъй като се очаква всички страни  да представят още по-амбициозни планове за намаляване на емисиите на парникови газове, отколкото се изисква съгласно Парижкото споразумение от 2015 г. Засега само Маршаловите острови, Суринам, Норвегия и Молдова са представили такива планове, съобщават от Института за световните ресурси.

Перспективите пред политиката в областта на изменението на климата са изложени на риск и на национално ниво. Обединеното кралство отмени плановете си да постави околната среда в центъра на бюджета си през миналата седмица. Испания, която направи изменението на климата централна част от политическата си програма, спря всички законодателни дейности за най-малко две седмици и обяви извънредно положение през уикенда.

Въпреки временните неуспехи, президентът на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен заяви през миналата седмица, че Европейският съюз остава ангажиран със своята Зелена сделка - план да направи блока въглероден неутрален до 2050 г.

„Ясно е, че не можем да игнорираме това, което се случва в световен мащаб“, заяви еврокомисарят по околната среда Виргиниюс Синкявичус и добави, че глобалната „климатична спешна ситуация не се е изпарила“.

Но трансформирането на икономиката е „титанично“ усилие, което изисква всички части от процеса да се движат в перфектна координация за продължителен период от време. Досега публичната политика и частните инвестиции се подпомагаха взаимно за постигане на климатичните цели. Дали всички заинтересовани страни могат да се справят с непосредствените сътресения, като запазват дългосрочните си цели под внимание, предстои да се изяснява.

„Сега имаме коронавирус и на всеки три или четири години ще има значителен шок, върху който правителствата ще трябва да се съсредоточат в краткосрочен план“, казва Джон Фъргюсън от  Economist Intelligence Unit. „Никой не е виновен, но това може да отклони определени страни от пътя. Нека си спомним, че това е цел за 2050 г.“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 4 години
Скоро всички климатични политики ще отидат в кошчето на бооклук където има мястото заедно със зелените и феминистите... Скоро ще станем свидетели на Депресия, която ще засенчи всичко виждано поне век насам, много по-тежка ще бъде даже от военно-временните години в сталинград...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
scott
преди 4 години
Определям тази статия като "смислено невярна" Или поне "изопачаваща истината на настоящия момент". Що така? Ше обесним!Неотдавна, у Швейцариата, си се състоя срещата на кукловодите по климатот. И СЕ ПРЕДПРИЕ РАДИКАЛНА ПРОМЕНА! Колкото и пари да се наливат за "обрат" вече не са им апетитни и нужни. Решиха, че гоите повече цапат, отколкото са полезен консуватор и се предприе курс към безжалостно ПРЕМАХВАНЕ И НЕУТРАЛИЗИРАНЕ на гоите. Шат - коронавирусът, шат фалити, шат глад и мизерия, шат смърт в милярдни количества на матрялът. Много повече хора ше умрът от последвалата крайна бедност, отколркото от заразата коронавирус дет я пуснаха само за забавление. Край на чучелото Тунберг, край на трилки от бюджетите, новата тактика е: РЕДУКЦИЯ НА МАТРЯЛА. Трапанация на мозъка чрез безобидния вирус и убиване чрез икономиката на останалите незащитени и слаби.Да ви е сладко. Аве Цезар, осъдените на смърт те поздравяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още