IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на годината вещае тест за част от политиката на Фед

Многократното вливане на ликвидност във финансовата система може да наруши баланса между търсенето и предлагането на средства

16:57 | 02.01.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Ройтерс</p>

Джером Пауъл, управител на Фед. Снимка: Ройтерс

Федералният резерв вля във финансовите пазари стотици милиарди долари в брой през последните три месеца, за да избегне повторение на нестабилността, която завладя същите тези пазари през септември, посочва в. Wall Street Journal.

Служители на Фед заявиха, че депозитите на банките, държани във институцията, наречени още резерви, са нараснали достатъчно в средата на септември, за да окажат натиск върху пазара за споразумения за обратно изкупуване или репо-сделките. Банките и други компании използват репо-сделките като начин да заемат пари в брой за кратки периоди, залагайки държавни ценни книжа като обезпечение.

За да предотвратят повторната поява на проблеми с предлагането на парични средства, служителите на Фед купуват краткосрочни облигации от финансови институции, за да внесат повече ликвидност във финансовата система.

Общо тези операции са добавили около 500 милиарда долара нетна ликвидност на пазарите до 31 декември.

Но сега това развързване на кесията от страна на Фед може да се изправи пред сериозен риск от нарушаване на баланса между търсенето и предлагането на финансови средства. С краят на годината е възможно големите банки да ограничат дейностите по кредитирането на деривати и участието си на репо пазарите, за да се предпазят от допълнителна регулаторна тежест.

През последните няколко години лихвата по репо-сделките е обикновено не повече от 10-та от процентен пункт над или под референтната лихва на Фед, но на 31 декември 2018 г. тя се увеличи с 2,75 процентни пункта.

Този лихвен процент нарасна отново на 17 септември, след като бяха извършени множество плащания на корпоративни данъци, което доведе до голям трансфер на средства, допреди това държани в банките, към правителството. Този поток от плащания намали резервите на банките.

Това накара Фед да се намеси, за да предотврати допълнително намаляване на резервите. Централната банка обяви планове за предоставяне на овърнайт и 14-дневни заеми на репо пазара, а до средата на октомври институцията прилагаше и схема за запазване на резервите от по-нататъшно намаляване чрез купува на на облигации на стойност 60 милиарда долара месечно.

„Отговорът им (на Фед - бел. ред.) беше много ефективен“, каза Прия Мисра, ръководител на стратегията за лихвени проценти в TD Securities. „Бързо признаха, че резервите са паднали твърде ниско. Те бяха много смирени и това ниво на смирение е добре да се види. "

Фед добави стотици милиарди долари резерви към банковата система в началото на това десетилетие, като закупи облигации ​​и ипотечни ценни книжа, за да стимулира икономиката, когато краткосрочните лихви бяха близо до нула. Но според анализаторите Фед е започнал да източва банковите резерви през 2017 г., като е позволил на повече от закупените активи да достигнат своя падеж, без да реинвестира в тях.

Служителите на Фед също се опитват да определят дали правилата след кризата, които имаха за цел да гарантират, че големите банки разполагат с достатъчна парична възглавница, за да се справят с предизвикателствата, са довели банките до съхранение на „свръх“ резерви.

Докато Фед търси начини да отговори на волатилността на паричния пазар, служителите му са изправени пред по-голямо напрежение. Служителите на институцията искат да избегнат скокове на репо пазара - като тези, свързани с натиска върху финансирането в края на годината - които биха могли да пречат на способността им да определят краткосрочни лихвени проценти.

Но те не смятат, че непременно трябва да премахнат нестабилността изцяло от краткосрочните кредитни пазари. Един предполагаем риск е, че премахването на нестабилността през „спокоийно“ за пазарите време може да доведе до по-голяма волатилност при известни сътресения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
Yanis83
преди 4 години
За пореден път коментарите са интересни от статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Bова
преди 4 години
Мога да пиша на български, но водя диалог на руски с дядя Вова, защото искам да го подготвя за посещението му в Сибир. В РосТролНадзор смятаме да наградим АВВА-та с кратка двугодишна почивка, заслужил е. Активен е по всички теми от краткият списък: Ф16блок70, Газпром, Руската федерация, златните резерви, ФЕД, империализъм и пр. Работи и отчита дейност и по разширения списък. Да разбирам, че и Вие искате да се присъедините? Иска се доста самоотверженост да заставате на амбразурата всекидневно, все пак парите не са много, но славата и любовта на форума е гарантирана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
дядя Bова
преди 4 години
Нет, ты не звал меня Дядя Вова. Я выполняю задачу РосТролНадзор. Организация, которой я служу, хочет поддержать товарища дядю Вову не только рублями, но и ботом - RedАlert.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
По тая метода някой може да спретне нов Бидонойл или georgi_shum
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
Тоя или е сложил латинско О, или латинско А в името.Не съм го викал :)Нали бе, товаришч?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
georgi_shum
преди 4 години
В случая новия дядя, иронизира дъртия Вова (а. К. А. АВВА)... :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Бидонойл
преди 4 години
На Дедо Вова са му били дузпата и някой рускоезичен *** го заместил, докато намерят българскоговорящ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
дядя Bова
преди 4 години
Дядя Вова, ты где? Смотри, гниющий империализм быстро тонет. А у нас бюджетный профицит и тонны золота. Это хорошо?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още