IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крал долар се готви за силен април на световните пазари

Доларовият индекс на Bloomberg достигна до най-високото си равнище от близо две години, записвайки ръст от 4,5% от началото на месеца

17:20 | 28.04.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Kerem Uzel/Bloomberg</em></p>

Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Американският долар е напът да запише най-добрия си месец от близо десетилетие насам на фона на разпродажбите при японската йена, които циментираха позициите на американската валута спрямо конкурентите ѝ.

Доларовият индекс на Bloomberg достигна до най-високото си равнище от близо две години, записвайки ръст от 4,5% от началото на месеца. Измерителят се готви да отбележи най-доброто си месечно представяне от май 2012 г.

Доларът се готви за най-голямото си месечно поскъпване от десетилетие. Графика: Bloomberg

Доларът продължи да поскъпва спрямо йената в четвъртък, достигайки 20-годишен връх, след като Японската централна банка запази основните лихви на досегашните си ниски равнища и защити ултрахлабавата си парична политика. Това е в контраст с политиката на Федералния резерв, който сигнализира за по-агресивно увеличение на лихвените проценти в опит да се справи с инфлацията.

„Очевидно е, че това е един свят, в който американският долар е крал“, коментира Миндза Ву, валутен трейдър на StoneX Group. „Доларът ще продължи да се засилва в световен план, докато останалата част от света не успее да навакса със същите увеличения на лихвените проценти“, допълва той.

Доларът отчита поскъпване спрямо конкурентните валути от Г-10 през седмицата, достигайки 5-годишен връх спрямо еврото и най-високото си равнище спрямо паунда от юли 2020 г. Следващата седмица ще се проведе майското заседание на ръководството на Федералния резерв, на което се очаква увеличение на лихвите с 50 базисни пункта, след като през март имаше такова от 25 базисни пункта.

Разширяването на разликата между лихвените проценти в САЩ и другите страни, както и рисковете от световна рецесия и от войната в Украйна, засилват все повече интереса към долара, отбелязва Ву.

Доларовият спот индекс на Bloomberg се покачва до 1250,99 долара в четвъртък, което е ръст от 0,7%. Доларът поскъпва с 0,4% спрямо еврото до цена от 1,0512 долара. Спрямо йената поскъпването е от 1,8% до 130,72 йени за долар.

Въпреки че потребителските цени в Япония също растат заради високите разходи за внос, централната банка заяви, че няма да променя паричната политика, докато инфлацията не се стабилизира на ниво от над 2%, колкото е и нейната цел.

Разширяващият се търговски дефицит също така означава, че повече йени напускат страната, за да бъдат плащани търгувани в долари стоки.

„Стимулите за продажба са толкова силни, че оказват влияние върху други валути чрез покупката на долари“, коментира Дайсуке Каракаман, главен пазарен икономист на Mizuho Bank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:07 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 1 година
Малии, под тая статия или ще има групови копейнишки стонове и пос.иране или ще се направят,че не са я видели :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 1 година
Както казват умните хора ... гущера си е гущер :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още