IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кралската сватба и климатът подкрепиха икономиката на Великобритания през май

Според анализатор възходът през май е достатъчно силен, за да наклони баланса в полза на повишаването на лихвите в страната, ако не падне правителството

15:33 | 10.07.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономиката на Великобритания нарасна с 0,3% през май спрямо април, подпомогната от кралската сватба и топлото време, показват последните макроданни, съобщава BBC.

От Бюрото за национална статистика отбелязват, че има промяна в начина, по който се изчислява БВП на Обединеното кралство. Вече БВП ще се отчита на месечна и тримесечна база, докато по-рано това се правеше само на три месеца. 

За трите месеца до края на май икономиката е нараснала с 0,2% в сравнение с предходния тримесечен период най-вече благодарение на ръста в сектора на услугите с 0,4%. 

„Първата ни оценка на БВП по новия начин показва смесена картина на икономиката на Обединеното кралство със скромен растеж, задвижван от сектора на услугите, частично компенсиран от спада в строителството и индустриалното производство“, коментира Роб Кент Смит от Бюрото за национална статистика.

Той обясни още, че силното нарастване в сектора на услугите през май и съответно двойния ръст, който отчитат търговците на дребно, се дължат в голяма степен на топлото време и кралската сватба. Строителството също се завръща към растеж след няколко по-слаби месеца.

Самюел Томбс, главен икономист в Pantheon Macroeconomics смята, че възходът през май е достатъчно силен, за да наклони баланса в полза на повишаването на лихвите в страната през август, при условие, че правителството не падне преди това.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 03:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още