IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането на домакинствата в Китай скача през ноември

По-строгите правила за ипотеките са довели до пренасочване на краткосрочни кредити към депозити, които купувачът на имот трябва да открие, за да получи ипотека

17:26 | 12.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Краткосрочните кредити за домакинствата в Китай почти са се удвоили на годишна база през ноември, показват данни на централната банка, цитирани от Ройтерс.

Новите краткосрочни кредити, които включват кредитни карти и заеми за купуване на автомобили, са нараснали с над 80% до 202,8 млрд. юана (30,65 млрд. долара) през ноември спрямо същия месец миналата година. В сравнение с предходния месец повишението е почти трикратно.

Китай, който е втората по големина световна икономика, полага усилия да понижи рисковете за финансовата система, произтичащи от прекомерното задлъжняване. През последно време властите в Пекин са се насочили към бързо растящите, слабо регулирани малки кредитори, които отпускат необезпечени кешови кредити.

Тези мерки идват след предупрежденията от страна на властите за нарастващото задлъжняване на домакинствата, което включва ипотечни и потребителски кредити. 

Скокът на търсенето на краткосрочни кредити идва и на фона на усилията на Пекин за овладяване на спекулациите на имотния пазар. По-строгите правила за ипотеките са довели до масово пренасочване на краткосрочни кредити към депозити, които купувачът на имот трябва да открие, за да получи ипотека, казват източници на Ройтерс, запознати със ситуацията.

„Краткосрочното кредитиране наистина започва да се ускорява, когато контролът на покупките на имоти започна да тежи на ръста на дългосрочното кредитиране“, казва Джулиан Еванс-Причард, икономист в Capital Economics. По думите му скокът на тези кредити подсказва, че домакинствата намират начин да заобиколят тези ограничения за ипотеките, използвайки краткосрочни кредити.

Съотношението между задлъжнялостта на домакинствата и БВП на Китай е 47% през второто тримесечие тази година. Преди две години то беше 39% по данни на Банката за международни разплащания.

Делът на кредитите за домакинствата от кредитирането в Китай като цяло се очаква да нарасне с 25% тази година. За сравнение, корпоративното кредитиране се очаква да нарасне със 7%, показва доклад на Natixis. Лошите кредити при домакинствата са значително по-малко, отколкото при бизнеса.

„Краткосрочното кредитиране е една от сферите в бизнеса, където банките успяват да поддържат ръста и където регулаторите оказват подкрепа“, посочва Еванс-Причард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още