IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитирането в еврозоната се ускори през април

Темпът на растеж на паричното предлагане се е забавил през миналия месец, показват данните на ЕЦБ

16:04 | 27.05.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Темпът на растеж на кредитирането в рамките на еврозоната се е ускорил през април, нараствайки с 6,2% на годишна база, докато годишното увеличение през март е било в размер на 6%, показват данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), публикувани в петък.

Същевременно ръстът на правителственото кредитиране се е свил до 9,3% през април спрямо нивото от 10% през март. Кредитирането към частния сектор се е увеличило с 4,8% през април спрямо същия период предходната година, докато през март увеличението се е равнявало на 4,3 на сто.

Изгладеното годишно повишение на кредитирането за частния сектор - в т.ч. продажбите на заеми, секюритизацията и пр. - е достигнало 5,3% през април. За сравнение - през март увеличението се е равнявало на 4,6 на сто.

От статистиката на ЕЦБ става ясно още, че годишният темп на растеж на кредитирането за домакинства е бил 4,5% през април, като е останал без промяна спрямо резултата от март. Кредитирането към нефинансови предприятие обаче е нараснало с 5,2% на годишна база (4,1% ръст през март).

Данните показват, че годишният темп на растеж на паричния агрегат М3 (т. нар. широки пари или парично предлагане - б.а.) се е забавил до 6,0% през април спрямо нивото от 6,3% през март. Така средното увеличение на показателя в първите три месеца до април тази година е било в размер на 6,2 на сто.

Годишното увеличение на паричен агрегат М1, включващ най-бързоликвидните инструменти (като пари в обращение и овърнайт депозити), се е забавило  до 8,2% през април от 8,8% през март. Ръстът на краткосрочните депозити, извън овърнайт депозитите (М2-М1), се е ускорил до 0,4% (-0,3% през март). Годишното увеличение на търгуемите инструменти (М3-М2) се е забавило до -0,4% (0,3% ръст през март).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още