IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредитният растеж в Китай се забавя повече от очакваното

Дългото честване на националните празници през октомври влияе върху бизнес активността

15:16 | 11.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Сминка: Архив на Ройтерс</em></p>

Сминка: Архив на Ройтерс

Китайският кредитен растеж се е забавил повече от очакваното през октомври и по този начин отбелязва най-слабите си темпове от 2017 г. насам. Това се дължи на слабото корпоративно търсене на кредит, съчетано с различни циклични сезонни ефекти, и сигнализира, че усилията за поддържане на икономиката чрез банково кредитиране все още не работят.

По данни на Китайската народна банка, публикувани в понеделник, общото финансиране е достигнало до ниво от 618,9 милиарда юана (88 милиарда долара) през октомври. През септемви финансирането е възлизало на около 2,27 трилиона юана, а за същото време през 2018 г. то е достигало 737,4 милиарда юана. Икономистите очакваха през десетия месец на 2019 г. общият размер на финансирането да достигне 950 милиарда юана. к к

Отчетените данни сигнализират, че докато действията за премахване на риска във финансовата система продължават, усилията на централната банка на Китай да отпусне кредити на производителните компании, които се нуждаят от тях, остават без особен успех, тъй като средносрочните и дългосрочните заеми на нефинансовите предприятия остават на едни от най-ниските си нива за годината.

Финансовите институции са отпуснали само 661,3 милиарда юана в нови заеми през месеца, за сметка на прогнозираните 800 милиарда юана.

Паричният агрегат M2 е нараснал с 8,4% на годишна база.

Банковото кредитиране обикновено спада през октомври в сравнение с предходния месец, тъй като честването на националните празници в продължение на една седмица влияе върху бизнес активността.

Според Хао Джоу от Commerzbank AG „самите данни са някак очаквани от гледна точка на тенденцията“. Въпреки това пазарът е обезпокоен от две неща - че той достигна още едно рекордно ниско ниво и че това означава, че банките сякаш нямат къде да инвестират пари, след като търсенето на кредитиране от страна на по-малки и частни фирми намалява, каза още той.

След публикуването на последните данни доходността по 10-годишните държавни ценни книжа на Китай се понижи с още 5 базисни пункта до 3,22%.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:14 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още